TRUBBEL MED THEO

- in Frågespalt

I Lundagårds nya frågespalt svarar Theodor Bondestam på läsarnas frågor. Veckan frågeställare undrar hur hen snabbt ska hitta kompisar som ny student i Lund.

Hej! Jag är ny i Lund och lite rädd för att bli ensam. För det mesta är jag social och har lätt för att skaffa vänner men jag känner inte en enda människa här. Hur ska jag göra för att snabbt få kompisar?
/S

Hej S!

Jag var ny i Skåne för två år sedan och jag kände nästan ingen när jag flyttade hit. Jag försöker fundera på hur jag träffade de vänner jag har nu. Nästan alla – inser jag – har jag träffat på universitetet. Jag gissar att du har flyttat till Lund för att plugga och då behöver du inte vara orolig. Här är många i samma situation som du och det bådar gott inför framtida vänskaper.

Jag vill dock komma med en varning. I din sits är det lätt att börja umgås med människor du egentligen inte tycker om. Fastna inte med vem som helst bara för att du är rädd att bli ensam. Hellre ensam än i sällskap av en dålig vän, brukar jag tänka. Vänner kommer du att få. Se bara till att välja dem med omsorg.

Var snäll, ställ frågor och skratta ofta. Det gillar alla. Och försök ha attityden att alla som träffar dig borde vara tacksamma för att få befinna sig en stund i ditt liv. Tänk att du är en fantastisk vän – så kommer andra att tänka likadant.

Och förresten! Du vet väl vad man brukar säga om vänskap? Att allt som krävs är alkohol och en gemensam fiende. Ta några glas med din nyfunna kurskamrat och skvallra om den där professorn som ni båda tycker har fula pikétröjor. Det kommer att göra susen. (Och om du inte dricker får du köpa en påse lösgodis. Det brukar också hjälpa.)

Lycka till!

Theo