Klimatet drabbar oss alla, förr eller senare

- in Ledare

Klimatförändringar är ett kollektivt problem oavsett vad varje individ har för åsikt om dem. Det skriver Lundagårds redaktör Isak Aho Nyman i ledaren för Lundagård nummer 2 2024.

I låten ”Det ska hända dig med” sjunger artisten Säkert! om hur åldrandet drabbade henne: ”inte som en slägga utan som en svagt upplutande backe.” Plötsligt är man mitt i det, förändringen sker så gradvis att det inte är förrän man ser långt bak i tiden som man kan se hur utvecklingen gått till.

I klimatfrågan är den svagt uppåtlutande backen mer än en metafor. I alla grafer över planetens medeltemperatur syns den komma, från 1800-talet fram till 1950-talet går det långsamt. Men sen ökar stigningen, och backen blir till ett stup.

Till skillnad från åldrandet slår klimatförändringarna inte bara mot individen, utan mot människokollektivet i sin helhet. När temperaturen stiger förändras livsbetingelserna på jorden på alla möjliga oanade sätt.

I det här numret av Lundagård har vi försökt ta ett grepp om några sätt som klimatet kan förändras. Vi åker till Skanör-Falsterbo där stigande havsnivåer inom kort kan komma att förändra hela samhällen. Vi utreder klimatmyter och ser närmre på krisens estetik på tv-skärmen. Vi har också närgranskat Lunds universitets flygvanor för att se hur universitetet efterlever sina egensatta klimatmål.

Men även i det privata märks klimatförändringarna. Vi har pratat med två personer på olika sidor av åsiktsspektrat om vilket ansvar varje individ har för sin klimatpåverkan och vi gick ut på stan i Lund för att se vilka klimatskelett vanliga studenter har i garderoberna.

Lundagård når över 30 000 studenter och anställda vid Lunds universitet, och i det här numret ville vi försöka ringa in så många olika röster som möjligt. För oavsett hur vi tänker om det, oavsett på vilken sida i den politiska debatten vi står och oavsett var vi bor så lever vi alla i samma värld. En värld vi trots allt måste dela på.

I Sverige märks inte de värsta klimatförändringarna av så tydligt som på andra delar av planeten, men även här börjar fogarna knaka. Förra sommaren var en av de varmaste någonsin, och SMHI varnar redan för att trenden kan komma att upprepas även det här året. Förändringarna går långsamt, men visst märks de redan av?

Vi är inga forskare och vi är inga inspirationstalare. Vi kan varken erbjuda lösningar eller pep-talks. Som tidning är det enda vi kan göra att bjuda in till ett samtal och försöka rikta blicken och uppmärksamheten mot sådant som händer i världen.

Besluten om hur du ska leva där efter får du, kära läsare, fatta på egen hand. Men minns då att klimatet, precis som åldrandet, drabbar oss alla: inte som en slägga utan som en svagt upplutande backe / kommer det att hända / det ska hända dig med.

Här kan du läsa hela tidningen i digitalt format!