Alliansen grillas på puben

- in Nyheter
@Gustaf Eriksson

Öl, hemlagade köttbullar och möjligheten att ställa alliansens partiledare mot väggen i direktsänd tv. Det får du om du tar dig till puben på Kalmar nation kväll.

– Jag hoppas att det här gör att fler får upp ögonen för att det är val på söndag, säger kurator Lina Hedvall.

I kväll ska de återigen frågas ut, de fyra som stått vid regeringsskeppets roder under de senaste fyra åren. Denna gång framträder Fredik Reinfeldt, Maud Olofsson, Göran Hägglund och Jan Björklund i TV4. En del av frågorna kommer att levereras från en stimmig nationspub i Lund. Närmare bestämt från Kalmar nations pub Piraya.

– TV4 hörde av sig till oss. De ville vara på en nation och det är inte så många som har öppet på tisdagar, berättar Kalmars kurator Lina Hedvall.

Kan bli ögonöppnare

Partiledarutfrågningen sker i en studio i Stockholm. Direktsändningen från nationen kommer att utgöra ett av flera inslag.

– Jag tycker att intresset har varit stort, men det blev klart sent så vi har inte hunnit gå ut med så mycket information, säger Lina Hedvall.

Hon hoppas att utfrågningen kommer öka intresset för valet.

– Många tänker nog inte på att det är val på söndag. Jag hoppas att detta kan hjälpa till att öppna folks ögon.

Bara alliansen – igen

I förra veckan kunde Lundagård avslöja att de rödgröna inte fått någon inbjudan till den partiledarutfrågning som Studentaftonutskottet anordnade i samarbete med universitetet.

Kalmars kurator Lina Hedvall beklagar att det ännu en gång enbart är alliansledarna som studenterna får ställa mot väggen.

– Vi skulle naturligtvis hellre sett en utfrågning av alla riksdagspartier samtidigt. Men jag litar på att studenterna kommer att ställa kritiska frågor.

Att kombinera en direktsänd tv-utfrågning med ölservering till studenter innebär vissa störningsrisker. Men kurator Lina Hedvall är inte orolig.

– Vi låter aldrig överförfriskade människor vara i våra lokaler och det kommer vi inte göra i kväll heller. Sedan tror jag inte att de kommer svepa med kamerorna över hela lokalen, vissa vill ju alltid hålla på och spexa i sådana här sammanhang, säger hon.

Bostadsbristen viktig fråga

Under stora delar av dagen har det riggats och dragits kablar på nationen. Men TV4 har varit igång även på andra ställen i Lund. Utanför AF-borgen ville kanalen få förbipasserande studenter att lyfta sina viktigaste valfrågor.

En av dem som stannade var nyblivna juriststudenten Filip, som inte vill se sitt efternamn i tidningen.

– Jag har ingenstans att för tillfället utan flyttar runt till olika kompisars soffor. Bostadsbristen är en viktig fråga för mig. Jag tycker att färre borde antas till universitetet. Men man får inte glömma bort att alla har ett eget ansvar för att hitta boende, om man försöker tillräckligt intensivt är jag övertygad om att det går, säger han.

Pub Piraya slår upp sina portar klockan 19. Utfrågningen börjar klockan 21. I morgon frågas de rödgröna partiledarna ut i TV4.