I diskussion med makten

- in Nyheter, Porträttet, Reportage
@Lundagård

Vad innebär det att vara medborgare? Jakob Svensson blev doktorand direkt efter sin kandidatexamen och forskar om medborgarbegreppet i Helsingborg. I vår kommer avhandlingen.

I gröna jeans och yvigt hår möter Jakob Svensson oss på K3, Malmö högskola. Vi är här för att prata om hans doktorsavhandling som ska tryckas i vår. Samtalet glider snabbt över på Jakob Svenssons väg in på forskarbanan. Universitetsstudierna började med statsvetenskap och franska som följdes av medie- och kommunikationsvetenskap på Malmö högskola till kandidatnivå. Efter åren i Malmö bar flyttlasset till Göteborg för en visit som inte skulle bli lång.

– Jag ville bli tv-producent, sökte till en skola och kom in, men hoppade av när möjligheten att doktorera dök upp.

Helsingborgs kommun initiativtagare

Tack vare ett samarbete mellan Malmö högskola, Lunds universitet och Helsingborgs kommun anslogs en doktorandtjänst som Jakob Svensson blev tipsad om. Han sökte och blev antagen, med endast en kandidatexamen i baggaget. I och med att Helsingborgs kommun står bakom tjänsten som både finansiär och initiativtagare var det klart vad han skulle forska om.

– Vanligtvis kan man som doktorand välja sitt ämne helt fritt. Nu var det inte så, det fanns ett tydligt uppdrag. Jag skulle undersöka de medborgarutskott som fanns i Helsingborg mellan 2002 och 2006.

Fram till maktskiftet 2006 fanns i Helsingborgs kommun en typ av deltagardemokratiska medborgarutskott. I medborgarutskotten satt kommunpolitiker vars uppgift var att ta tillvara på strömningar och åsikter bland invånarna. Med dessa utskottsmöten som empiriskt material har Jakob Svensson forskat kring hur medborgarbegreppet används och hur invånarna konstruerar sig som medborgare.

Aktiv handling bli medborgare

– Medborgarbegreppet är otroligt intressant och fångade tidigt min uppmärksamhet. I dag ser många en medborgare som lika med en invånare och vice versa. Jag menar att det finns en skillnad här. Att bli en medborgare är en aktiv handling, något du väljer att bli genom deltagande och aktivitet. För att vara invånare räcker det med att bara bo någonstans menar Jakob Svensson.

Medborgarbegreppet används i dag i en mängd sammanhang och en viktig del av avhandlingen är att rent teoretiskt definiera begreppet.

– Invånarna själva ser sig oftast som medborgare i samband med att deras rättigheter krävs. Politiker använder ofta medborgarbegreppet när invånarnas skyldigheter tas upp. I relationen mellan kommunen och invånarna är en tydlig distinktion väldigt viktig. Det finns också en risk att begreppet blir urvattnat om det används i alla möjliga sammanhang utan att man egentligen vet vad det betyder.

Stort intresse för deltagardemokrati

Intresset för deltagardemokrati och olika typer av medborgarutskott ökar hela tiden. Till viss del kan detta bero på att politikerna inom de etablerade kanalerna upplever ett legitimitetsproblem. Allt färre engagerar sig i partipolitiken och det talas om att röstsiffrorna sjunker. Dock kan man vara tveksam till hur legitima deltagardemokratiska sammanslutningarna är menar Jakob Svensson.

– Vi har ju våra representativa organ som är demokratiskt valda för att besluta. Endast i dessa kan legitimt beslutsfattande äga rum. I medborgarutskotten deltar bara vissa grupper av samhället, övriga står ju utanför.

Vilka är det som deltar i medborgarutskotten?

– Det är främst småbarnsföräldrar och pensionärer. De flesta hör till medel- och överklassen.

Snart disputation

Arbetet med medborgarutskotten i Helsingborg börjar nu lida mot sitt slut och endast slutseminarium och disputation återstår. Jakob Svensson hoppas att avhandlingen ska komma till nytta på flera sätt.

– För det första kan avhandlingen användas som en utvärdering över projektet med medborgarutskott i Helsingborg, hur det har fungerat och vilka lärdomar man kan dra. Den kan också ligga till grund för nya former av liknande institutioner. Sen ligger det framför allt en stor nytta i att den tillför fältet medborgarstudier ny kunskap på mikronivå, hur vanliga människor ser på sig själva som medborgare.

Nya forskningsprojekt på gång

Framöver kommer Jakob Svensson att försöka fortsätta med forskning och undervisning inom medie- och kommunikationsvetenskap. Nya forskningsprojekt är på gång och framtiden ser ljus ut då fältet medborgarstudier och deltagardemokrati är högaktuellt. Hur det blir med tv-karriären vet man aldrig, men att Jakob Svensson just nu trivs med sitt arbete går inte att ta miste på. Åren som doktorand ser han tillbaka på med glädje.

– Det har varit fantastiskt, jag har fått ägna mig åt mina egna idéer i fyra år. Akademin är verkligen en galen plats där folk får vara som de är.

Text: John Granlund
Foto: Daniel Ekbladh