Falafelmannen

- in Kultur & Nöje
@Lundagård

Det behövs inga övervakningskameror på Stora Södergatan. Lundafalafel har i flera år hållit ett fyrkantigt öga på nattlunds berusade. Möt ägaren i en intervju som avslöjar allt – om dig.

Det behöver inte vara kört på kärleksfronten för att klockan passerat kvart-i-två.

Lundafalafel stänger inte förrän fyra.

– Detta har hänt flera gånger när jag jobbat natt:

en kille och en tjej råkar hamna bredvid varandra i luckan. Plötsligt erbjuder han sig att betala hennes falafel, de börjar prata och sedan försvinner de tillsammans.

De trösterika orden kommer från Delman Mahmud (till höger på bilden), 30 år och en av Lunds främsta räddare i fyllenöden. I över tre år har han drivit falafelstället under den flådiga skylten på Stora Södergatan, luckan mellan Indiska och H&M, ni vet.

Lunds Bästa Falafel, skanderar anslaget intill.

Skånes Bästa Falafel, förtydligar Delman.

Han uppskattar att ungefär 65 procent av kunderna dagtid är studenter. Framåt helgnatten blir de allt fler och promillehalten i kön stiger. Falafelkillarna tvingas ta hand om mer än att fylla rullar och uttyda sluddriga beställningar. De väcker sovande inne på Nordeabanken, avvärjer aggressiva helsingborgare och hänvisar till offentliga toaletter.

Samtidigt som de försöker ta betalt.

– Det är inte det lättaste, man måste verkligen hålla koll. Ibland glömmer folk att betala och bara försvinner. Eller så betalar de med en femhundring och glömmer att ta växeln. När vi ropar efter dem att de måste ta sina pengar skriker de att ”det är lugnt”.

Det efterlämnas också en del spyor och spill.

– Kanske hälften av falafeln hamnar på gatan utanför. Det är sånt kaos, man måste vara nykter för att kunna förstå. Det tar lång tid att städa.

Om du som serverades inte har så starka minnen av händelsen så kommer Delman ihåg.

– Jag känner igen de flesta studenter i den här stan. Dig har jag till exempel sett förr.

sissta1.jpg sissta.jpg

Text och Foto: Matilda Gustavsson