Anställda vid universitetet mejlhotade studenter

- in Nyheter
@Lundagård

Den 8 februari planerade ett par utbytesstudenter att ordna fest. Men festen ställdes in. Detta efter att universitetsanställda tagit reda på studenternas planer via Facebook och bland annat hotat dem med polisövervakning.


”Be aware that Securitas and the Lund police have been made aware of the ’open party’ and will be monitoring the situation closely”. Detta står i ett mejl som skickades från International housing office, IHO, till ett par utbytesstudenter som planerat en fest. Felet de gjort var att de lagt ut festen som ett ”öppet arrangemang” på Facebook, något som deras hyresvärd tagit reda på.

Ingela Fallenius, chef för International housing office, vill inte berätta vem som bevakat hyresgästernas privatliv på Facebook.

-Vi har fått tilltalat att detta ska gå genom internationella sekretariatet, säger hon.

Hotfulla varningsbrev

På internationella sekretariatet hänvisar chefen Ulrika af Sillén till att hon fått uppgifterna om festen från International housing office.

– Det låter osannolikt att de har hotats. Däremot kan det i ett varningsbrev stå vilka konsekvenserna kan bli, säger hon.

Enligt hyreslagen kan en hyresgäst inte varnas innan någonting som bryter mot bestämmelserna har inträffat. Trots att mejlen inte ser ut att vara formella varningsbrev har vissa studenter uppfattat dem som hotfulla.

-Jag trodde jag skulle bli hemskickad och var på väg att packa väskorna, säger en av studenterna.

Ingen storebrorsrutin

Samme student har upplevt det som otäckt att universitetet har spioner som övervakar dem på internet.

Men Ulrika af Sillén menar att de på internationella sekretariatet inte kontrollerar vad utbytesstudenterna gör på fritiden.

-Nej, vi har ingen storebrorsrutin. Vi räknar med att det är vuxna ansvarstagande människor som lever sina liv som vilka andra studenter som helst, säger hon.

Mentorerna meddelades

Men enligt studenterna är det inte en engångsföreteelse. Även en planerad fest på Spoletorp ställdes in efter att IHO hört av sig till studenterna. IHO meddelade såväl studenternas koordinatorer som mentorer på universitetet. I ett mejl som skickats ut från en anställd på internationella sekretariatet till en student angående festplanerna står i fet, röd stil ”HAVE YOU CONSIDERED THE CONSEQUENCES OF THIS???”. Hyresgästen som fått mejlet vill inte uttala sig om händelsen på grund av rädsla för repressalier.

text: Viktor Ström
Montage: Emil Langvad