Studenter kan missa tusentals kronor i skatteavdrag

- in Nyheter
@Lundagård

Uppemot tusen studenter som bor i Lund är inte folkbokförda i kommunen.För kommunen innebär det en förlust på 36 miljoner kronor i uteblivna statsbidrag. Samtidigt riskerar studenterna att missa tusentals kronor i skatteavdrag.

Enligt en kommunal granskning av ett antal studentboenden bor det mellan 500 och 1 000 studenter i Lund som är folkbokförda på någon annan ort. Minst andel folkbokförda finns det enligt granskningen på Malmö nation där mindre än hälften av de boende anmält sin adress till Skatteverkets register. För kommunen innebär situationen miljoner i uteblivna statsbidrag. Men även studenterna riskerar att gå miste om en extra slant.

Billigt boende hos föräldrar

Varje sommar dräneras Lund på invånare. 400 personer är den officiella siffran för hur mycket befolkningsmängden i kommunen minskar över somrarna. Hur många som tillfälligt lämnar Lund är okänt, men klart är att ett stort antal studenter väljer att sommarjobba på annan ort, inte sällan i hemstaden där familj, hemvändande vänner och billigt boende hos föräldrarna lockar. Den som då samtidigt är folkbokförd i Lund kan göra avdrag i deklarationen och få tusentals kronor i skatteåterbäring.

Olagligt med fel adress

– Det finns ett schablonavdrag på 200 kronor om dagen för sådana situationer. Avdraget gäller för måltider och ökade småutgifter, samt kostnader för dubbel bosättning under tiden som du arbetar, säger Christian Henriksson, skatteupplysare på Skatteverket i Halmstad.

– Dessutom kan du dra av kostnaden för en hemresa i veckan, tur och retur. Bor du i Värnamo över sommaren kanske det inte är så kul att sitta kvar där på helgerna. Men är du inte skriven på studieorten kan du inte göra avdragen, fortsätter han.

På Lunds kommun påminner planeringssekreterare Daniel Svärd om att det faktiskt är ett lagbrott att inte vara folkbokförd på den ort där man har sin huvudsakliga dygnsvila. Han uppger också att kommunen i år går miste om cirka 36 000 kronor i statsbidrag för varje person som bor i Lund utan att vara skriven där.

Tusen personer

Någon exakt statistik över hur många som inte ändrar sin folkbokföringsadress när de flyttar till Lund finns inte. Men genom att jämföra antalet bostäder på olika studentboenden med hur många som är skrivna där har det gått att få fram en ungefärlig siffra.

– Jag tror att det exakta antalet är ganska nära tusen personer. Men det kan ju finnas stort mörkertal som inte vi känner till, säger Daniel Svärd.

Text: Arvid Jurjaks