SFS uppmanar provskrivande

- in Nyheter

I söndagags, var sista dagen för att anmäla sig till vårens högskoleprov. Moa Neuman, ordförande för Sveriges förenade studentkårer, uppmanade i ett pressmeddelande de som ville plugga på högskolan att anmäla sig.

– Tyvärr blir vägarna in till högskolan färre och färre men högskoleprovet ger dem som gärna vill plugga men som av olika anledningar inte fick så bra betyg i gymnasiet ytterligare en chans, skriver Moa Neuman.

Fler skriver högskoleprovet

Antagningspoängen i kvoten högskoleprov har de senaste åren sjunkit. Vid antagningen till hösten krävdes till exempel ”bara” 1.8 i högskoleprovsresultat för att komma in på läkarutbildningen i Lund, något som kan bero på att allt färre skrivit högskoleprovet de senaste åren. Men i höstas vände trenden plötsligt och fler valde att skriva högskoleprovet igen.


- Ökningen kan bero på att det har blivit svårare att komma in på komvux för att läsa upp sina betyg. Många satsar i stället på att skriva högskoleprovet, skriver Margaretha Hallgren, utredare på Högskoleverket, i ett pressmeddelande.

Nytt prov på gång

För den som är bra på ordförståelse är det också en god idé att passa på att söka nu. Ett nytt högskoleprov håller nämligen på att tas fram där mängden ordförståelse minskas medan andelen matte ökar. De nya proven är tänkta att lanseras vid höstens skrivningstillfälle 2010. Tanken är att provet ska användas för alla utbildningar men att det ska gå att fästa olika stor vikt vid de olika delarna beroende på vilken utbildning man söker.

Foto: Daniel Ekbladh
Text Helena Stenqvist