Bara de bästa studenterna får gå med i Lundaekonomerna

- in Kår, Nyheter
@Lundagård

Snart måste man ansöka om att bli medlem i Lundaekonomerna. Det beslutade kårens fullmäktige vid tisdagens möte.

– Vi ser obligatoriets avskaffande som en möjlighet att höja kårens status och få mer engagerade medlemmar, skriver man i ett pressmeddelande.

Men flera ledamöter reserverade sig mot beslutet.


Inför obligatoriets avskaffande planerar flera kårer i Lund att låsa delar av sin verksamhet för ickemedlemmar. Lunds universitets studentkårer, Lus, har bland annat diskuterat att Gerdahallen och Kreditkassan kan komma att bli verksamheter som enbart medlemmar får utnyttja. Men Lundaekonomerna har tagit ett steg längre och planerar nu att reglera själva kåren. För att bli medlem kommer det att krävas att man ansöker om medlemskap.

– Självklart kommer de allra flesta att godtas som medlemmar. Syftet är framför allt att få medlemmarna att värdera sitt kårmedlemskap högre, säger kårens medlemsansvarige Therese Larsson.

Den största anledningen till förändringen är att man tror att det nya ansökningssystemet kommer att ge aktivare medlemmar. Om man måste söka för att få ett kårmedlemskap kommer folk att känna sig mer utvalda och därför vara mer aktiva vilket ger en vitalare kår, menar Lundaekonomerna.

Alla är inte positiva

De sökande kommer att bedömas efter cv och personligt brev. Exakt vilka kriterier som ska gälla är ännu inte klart, men en vilja att bli aktiv i kåren ska väga tungt för att få gå med.

– Om man inte kommer in första terminen så kan man söka nästa. Om man bygger på sitt cv under terminen genom annat ideellt engagemang och goda studieresultat så är det troligt att man kommer med vid ”andra antagningen”, säger Therese Larsson.

Men efter två misslyckade ansökningar blir det dock definitivt stopp.

– Det är en rent organisatorisk fråga. Vi kan inte hantera den mängden ansökningar som det riskerar att bli om man får söka hur många gånger som helst, säger Therese Larsson.

Alla är dock inte positiva till beslutet. På kårens fullmäktigemöte valde fyra ledamöter att reservera sig mot beslutet. En av dem är Victor Engellau:

– Det här är helt fel. Alla som vill måste få vara med i kåren. Nu riskerar Lundaekonomerna att bli en kår bara för en liten skara utvalda, säger han.

Therese Larsson tillbakavisar dock kritiken.

– Det är inte konstigare än att man söker för att komma in på sin utbildning. Alla har inte betygen som krävs för att komma in på ekonomutbildningen, det finns inget orättvist i det. På samma sätt har alla inte vad som krävs för att vara med i Lundaekonomerna, säger hon.

Kan uteslutas från nollningen

Therese Larsson erkänner dock att de studenter som vill, men inte får, gå med i kåren riskerar att få en lite tråkigare studietid.

– Ja, så är det. Att vara med i Lundaekonomerna innebär en guldkant på studietiden som inte kommer att vara alla förunnad, säger hon

Det nya ansökningssystemet kommer att införas på prov för novischerna vid höstterminens början 2009. De studenter som då inte accepteras som kårmedlemmar kommer bland annat att missa evenemang som nollningen, rävjakten och arbetsmarknadsdagarna.

(OBS: Detta är ett aprilskämt, se publiceringsdatum.)

Text: Axel Ekbladh