Lunds samhällsvetarkår ordnade barnkalas på expeditionen

- in Kår, Nyheter

Under torsdagen firades Studenternas dag på ett tjugotal platser runt om i landet. I Lund ordnade samhällsvetarkåren barnkalas för att uppmärksamma Sveriges studerande föräldrar.

Det är SFS, Sveriges förenade studentkårer, som står bakom Studenternas dag. Årets tema, ”Studenter med barn”, vill belysa de svårigheter som föräldrastudenter i Sverige upplever i dag.

– Det är bara andra gången som Studenternas dag firas. Vårt mål är att den här dagen ska finnas med i alla svenska kalendrar, ungefär som Kanelbullens dag, säger Moa Neuman, ordförande i SFS.

Första årets tema för Studenternas dag var inflytande. Då firade kårer på omkring tjugofem platser i Sverige. SFS tycker att det är på tiden att studenterna tillägnas en hel dag.

– Det är de verkligen värda, säger Moa Neuman.

Firade med kakor och fiskdamm

Lund var en av de städer som valde att ställa till med barnkalas för att fira Studenternas dag.

– Årets tema ger oss möjlighet att lyfta fram föräldrastudenters rättigheter. Det är jättebra. Men egentligen borde dessa studenter uppmärksammas varje dag, säger Elina Berg, ordförande i Lunds samhällsvetarkår.

Dagen till ära har samhällsvetarkårens expedition gjorts om till till lek- och pysselrum. När Lundagård hälsar på i den ballongprydda och kakdoftande lokalen vid middagstid är det ett stort och glatt gäng studenter som målar teckningar och blåser upp ballonger, men ännu syns inga barn till. Dessa väntar man inte förrän vid 16-tiden när förskolorna stänger. De kåraktiva på plats räknar också med en hel del besökande föräldrastudenter. Under eftermiddagen får både barn och vuxna möjlighet pyssla tillsammans medan de äter kakor och dricker saft. Den klassiska fiskdammen som riggats upp framför ingången till Elina Bergs rum har en chans att bli en favorit bland barnen.

Text: Mathias Rosquist
Foto: Emma Svensson