Blekingska får Nationsgrodan

- in Nationer, Nyheter

Miljödiplomet Nationsgrodan från Hållbart Universitet är ett miljöcertifikat som alla nationer kan få. Efter projektets första år har nu två nationer fått diplomet.

– Vi visste att vi var bra redan från början, säger Blekingskas miljöförman Sandra Selander.


Vad har ni på Blekingska nation gjort för att klara miljökraven?

– Vi har sett över vår nationsverksamhet. 15 procent av vår matbudget är ekologiska varor. Ekologiska morötter, mjölk och potatis köper vi alltid in. Den här terminen har mycket administrativ med att kartlägga och dokumentera det vi är miljövänliga på och vad som behövs förbättras. Vi informerar tjänstemännen och deras jobbare om hur de kan göra energieffektiv mat till exempel, säger Sandra Selander.

Varför ville ni få Nationsgrodan?

– Vi visste att vi var bra redan från början. Nationen har länge jobbat aktivt med miljöfrågor. Vi vill profilera oss som en miljönation. Nästa termin kommer vi ha aktiviteter som Green Pub med ekologiska viner och öl, föredrag och klimatsmarta sittningar, berättar Sandra Selander.

Nationsgrodan lanserades för ett år sedan. Då var intresset svalt. Det var bara Smålands nation som fick diplomet. Enligt Hållbart Universitet arbetar nu flera nationer aktivt för att uppnå kraven, som till exempel Wermlands, Hallands och Helsingkrona. Hållbart universitet har varit på Kuratorskollegiet och informerat, samt skickat mejl till alla nationer. Förhoppningen är att fler nationer ska bli intresserade av att förbättra miljönivån.

– När en nation hör av sig till oss, får de också hjälp av oss, säger Elias Henriksson, miljöinspektör vid Hållbart universitet.

Text: Anna Snellman
Foto: Henrik Larsson