Utbildning med ansvar i fokus

- in Nyheter
@Lundagård

Under lördagen hölls alkoholutbildning för förmän, barmästare och andra serveringsansvariga inom Lunds studentliv.

I Kårhuset fick de lyssna till föreläsare med uppgift att fördjupa deltagarnas kunskap kring alkoholservering.

– Jag har fått en ökad ansvarskänsla. Föreläsarna var pedagogiska, de förklarade konkret och bra vad som gäller, säger Axel Krantz, förman på Lunds nation.

Utbildningsdagen, som arrangeras varje termin, är ett samarbete mellan Kuratorskollegiet, Akademiska föreningen, Lunds universitets studentkårer och Studenthälsan.

Bland dem som undervisade fanns alkoholforskare och representanter från kommunen och polisen.

Efter dagens utbildning erhåller deltagarna ett så kallat ”A-certifikat”, vilket krävs för att man ska få ansvara för alkoholservering.

– Målet är framför allt att sprida kunskap och att på så vis göra verksamheten bättre, säger Johnny Ljung, ordförande för Kuratorskollegiet.

Nöjda deltagare

Karolina Skoog, aktiv på Östgöta nation, är nöjd med dagen.

– Föreläsningen var bra planerad. Jag fick reda på en hel del saker som jag inte visste tidigare. Till exempel att man för att få servera alkohol måste servera mat samtidigt, säger hon.

Christoffer Nilsson är förman för klubben Brooklyn på Kristianstad nation. Han instämmer i det Karolina säger.

– Upplägget var bra och föreläsarna var duktiga. Det var intressant att få lära sig att urskilja tecken för att se vilka som även kan vara narkotikapåverkade. Det är något jag kommer tänka på i framtiden, säger han.

a-cert-karolina-skoog.jpg

Förbättrad alkoholhantering

Under eftermiddagen höll Erik Mattsson från kommunens tillståndsenhet och polisen Per Gran föredrag tillsammans. De visade korta filmer, berättade anekdoter och gav åhörarna värderingsövningar. Mot slutet av föredraget diskuterades nationernas alkoholhantering vilken, enligt Erik Mattsson, tidigare till stor del misskötts. Han betonade dock att det skett en positiv utveckling de senaste åren.

– Lund har blivit otroligt mycket bättre. När jag började arbeta på tillståndsmyndigheten här var situationen betydligt värre, säger han.

Text: Anders Norrman
Foto: Jonas Jacobson