Universitetet diskriminerar mest

- in Nyheter
@Gustaf Eriksson

I årets antagning till Lunds universitet har drygt 1 200 fall av diskriminering förekommit. Det hävdar stiftelsen Centrum för rättvisa i en ny rapport. Siffran gör universitetet till landets värsta diskriminerare.


Diskrimineringen vid antagningen till landets högskolor och universitet slår rekord.

Under året har 5 375 fall av diskriminering förekommit. Drygt 1 200 av dessa har inträffat vid Lunds universitet. Det placerar Lund i det akademiska Sveriges diskrimineringstopp.

– Det handlar egentligen om en form av positiv särbehandling och det kan vara ett sätt att jämna ut könsfördelningen på vissa utbildningar. Men för att förändra vilka utbildningar kvinnor och män söker kräver ett betydligt mer genomgripande arbete, säger Maria Chowdhury, studentombud vid Lunds universitets studentkårer.

2008 var antalet diskrimineringsfall 3 372. Årets notering på drygt 5 000 innebär en ökning på nästan 60 procent.

Siffrorna kommer från en ny rapport från stiftelsen Centrum från rättvisa. Stiftelsen har kartlagt antagningen vid de 36 universitet och högskolor som använder sig av en central antagning från Verket för högskoleservice. Det rekordstora antalet sökanden är en av orsakerna till den ökade diskrimineringen, enligt rapporten. En annan orsak kan vara förändringar i den automatiska antagningsprocessen.

I nästan samtliga diskrimineringsfall är det kvinnor som drabbas. Diskrimineringen är vanligast på de populära läkar-, psykolog och juristprogrammen.

Läs mer

Kvinnor stämmer universitetet

Tusentals fall av diskriminering i antagningen

Text: Gustaf Eriksson