Knytande invigning av knutpunkt

- in Näringsliv, Nyheter

Med ett symboliskt knytande av fem band invigde rektor Per Eriksson den nya knutpunkten CVLUSE. Med och knöt var representanter för studenter, postdocs, alumner, näringslivet och universitetet.

På cv.lu.se kan du som student vid Lunds universitet registrera ditt cv. Därmed får du jobberbjudanden skickade till din e-post och möjlighet till matchning mot arbetsgivare under arbetsmarknadsdagar. Sidan är studentanpassad med registreringsalternativ som ”studentengagemang” och ”utlandserfarenhet”.

Samlar akademiker

CVLUSE förmedlar såväl praktiktjänster och examensarbeten som traineetjänster och tillsvidareanställningar. I dag ligger lite drygt hundra platsannonser ute. Merparten av jobben är praktikplatser. Men Magnus Lindqvist, som jobbat med utvecklandet av databasen, tror att anställningar kommer att bli den stora biten framöver.

– CVLUSE kommer att bli den bästa samlingen av akademiska personer i Sverige. Det är attraktivt för arbetsgivare, säger Magnus Lindqvist.

Kontakt med alumner

Alumnerna har en liknande sida i lu.se/alumi. När du är klar med din utbildning är tanken att du flyttar över ditt cv från CVLUSE till alumnisidan. Där ska alumnerna kunna agera både arbetssökande och arbetsgivare. Enligt rektor Per Eriksson, som har universitet i USA som förebild, är visionen att stärka relationen mellan studenter, alumner och arbetslivet.

– Vi är inte så duktiga på att hålla kontakten med studenterna. Men som ett allt mer ledande universitet i Europa är det en viktig del, säger Per Eriksson.

Tusen registrerade studenter

Sajten är unik för Lunds universitet. Projektet påbörjades redan 2007. Bakgrunden till CVLUSE är svårigheter för studenter, alumner och arbetsgivare att få kontakt med varandra. Nu ska en gemensam ingång underlätta för såväl studenter som alumner och arbetsgivare. Även om den officiella invigningen ägde rum under onsdagen så smygöppnade sidan redan för ett år sedan under systemvetarnas arbetsmarknadsdag. Idag finns mer än 1 000 studenter, 10 700 alumner och ett 30-tal arbetsgivare registrerade.

Text: Kajsa-Stina Kalin
Foto: Jonas Jacobson