Rapp poet vann inspirerande tävling

- in Kultur & Nöje
@Lundagård

På tisdagskvällen öppnades Athencaféet upp för den lokala lyrikens wrestlarscen, Ordkonst open. För fjärde året i rad fick tolv tävlande möta varandra i en hård kamp.


Estradpoesi-tävlingen arrangeras av AF:s litterära utskott Ordkonst och har samma regler som de nationella poetryslamtävlingarna.

I potten låg 750 kronor och ett hemligt presentpaket. De tävlande skulle på tre minuter och nio sekunder övertyga juryn att skicka dem vidare i utslagningsronderna innan de tre bästa möttes i en avgörande kamp.

Kvällen fylldes av poetiska utspel om aborter, regnbågsjakter och politisk korrekthet och publiken ackompanjerade med ovationer och tillrop.

Många deltagare

Förra årets vinnare Amanda Lindholm höll i trådarna. Hon presenterade de tävlande, resultaten från juryn och höll i mellansnacket.

– Vi hade väldigt lätt att få föranmälda detta år, vilket var kul. Det svåraste brukar annars vara att få ut tillräcklig marknadsföring, men det verkar även det ha gått bra i år, sade Amanda samtidigt som hon tittade ut över publiken på strax över 50 personer.

När tävlingen drog igång tilldelades deltagarna turnummer. Sedan fick de spänt vänta på sina tre minuter. När Amanda Lindholm förklarade att det kan bli fler uppläsningstillfällen, reagerade en av deltagarna:

– Måste man skriva tre dikter var?

Amanda Lindholm berättade att så är fallet, om man går vidare.

– Jaha, då får du skriva en åt mig, sade mannen och petade på sin granne i publiken.

”Väldigt inspirerande”

En annan som inte fått reglerna klara för sig var Emil Hjörvar Petersen, som kommit till Lund från Island för att skriva sin mastersuppsats. Han visste inte om att rekvisita inte var tillåten i poetryslam. Därför fick han inte möjlighet att dela ut en översättning av sina dikter. Hans framförande på isländska gick inte vidare i kampen. Efteråt kände han sig lite besviken.

– Jag är publicerad poet hemma, men där har vi inte denna tävlingsform för poesiuppläsningar. Men, jag var egentligen inte här för tävlingen, jag ville bara läsa upp min poesi. Om jag hade vetat förutsättningarna hade jag tränat in min dikt på svenska.

Annabel Merkel var en av jurymedlemmarna.

– Jag har varit på flera poetryslams tidigare, och gillar verkligen formen. Det är väldigt inspirerade att se de tävlande, samtidigt som det är utelämnande.

Hemligheten bevarad

Kvällens vinnare blev Rijal Mbamba, som tagit sig igenom utslagningsronderna med en rapp poesi som fick flera i publiken att rycka till i stolarna.

– Det blir bara roligare för varje gång jag är här. Fler ställer upp och det är väldigt roligt att se en sådan blandning av framföranden. Folket som arrangerar detta gör ett grymt jobb, sade han.

Vad det hemliga presentpaketet innehöll fick vi dock aldrig veta, det förblev oöppnat.

Text: Jacob Hederos
Foto: James Jones Huang