Kår bjöd in SD-topp till debatt

- in Nyheter

För några dagar sedan kallade Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson muslimer för landets största utländska hot i Aftonbladet. Utspelet har mötts av hård kritik. Under onsdagskvällen deltog partiets pressekreterare Erik Almqvist i en debatt i AF-borgen.

Debatten var ett av de första inslagen under Juridiska föreningens arbetsmarknadsdagar. Temat för kvällen var de svenska straffskalorna. Bland dem som deltog i panelen fanns förutom Erik Almqvist kända namn som Peter Althin, advokat och förre detta riksdagsman.

Åsikterna gick isär. Enligt Sverigedemokraterna är straffen i Sverige för toleranta.

– Vi vill införa riktiga livstidsstraff. Det finns personer som begått så många och grova brott att de förbrukat sin chans, sade Erik Almqvist.

Förslaget möttes av kritik från de övriga deltagarna i panelen.

– Det finns ingen forskning som visar att längre straff sänker brottsligheten, svarade Peter Althin.

”Fritt att uttrycka åsikter”

Sverigedemokraterna är ett kontroversiellt parti. I måndags publicerade Aftonbladet en debattartikel av partiledaren Jimmie Åkesson där han kritiserar det mångkulturella samhället. Åkesson beskriver muslimer på ett sätt som beskyllts för att likna skildringen av judarna under 40-talet. Kort efter publiceringen anmälde fem privatpersoner tidningen för hets mot folkgrupp.

Om det är rätt eller fel att ge partiet utrymme i media och offentliga debatter är en omstridd fråga.

Joel Dahlquist från Juridiska föreningen var en av de ansvariga för onsdagens debatt. Han ser ingen problematik i Sverigedemokraternas deltagande.

– Vi såg inget egenvärde i sig att ha med Sverigedemokraterna i debatten. Det handlade helt enkelt om att ha med en rikstung politiker i panelen. Att ha med en politiker från ett annat parti hade inte tillfört debatten något. De hade haft samma åsikter som de övriga i panelen, säger han och fortsätter:

– Vi förde en diskussion tidigare och valde att ha med SD. Det finns väl i princip två läger. Den ena sidan vill inte att de kontroversiella åsikterna ska höras och synas, vi står på den andra sidan. Det ska vara fritt för alla att uttrycka sin åsikt.

Ansvarig ovetande

Henrik Nilsson är VD för AF-borgen och huvudansvarig för lokaluthyrningen. Han kände inte till att SD skulle delta i debatten.

– Även om jag hade vetat att de skulle komma hade det inte varit ett tillräckligt skäl för att neka Juridiska föreningen att få hyra lokalen, säger han.

Enligt Akademiska föreningens ombudsman Linnea Jönsson är det inte deras ansvar vilka andra föreningar bjuder in.

– Jag kan inte gå in och trampa på andras arrangemang. Vi har en stark policy för de vi själva anordnar, där låter vi inte Sverigedemokraterna delta, säger hon.

Text: Anders Norrman
Foto: John Nordh