Nationsgrodan hoppar vidare

- in Nyheter
@Lundagård

Kalmar nation är den femte nationen som tilldelats Nationsgrodan. Men det är viktigt att inte ta grodan för givet, den stannar nämligen inte utan hårt och aktivt arbete.

– Nationsgrodan är ett ständigt pågående arbete men det gynnar nationen. Vi tjänar till och med pengar på det, säger Siri Klason miljösamordnare på Kalmar nation.

På nationen har man infört en inköpspolicy där man till exempel inhandlar miljövänligt diskmedel och toalettpapper samt lågenergilampor.

Viktigt med engagerad ledning
–Det viktigaste för att få ett miljöarbete att fungera är faktiskt att kuratelet och seniors är engagerade och arbetar med det, säger Siri Klason,

Nationen samlar poäng genom att arbeta inom olika områden. Det kan till exempel handla om att minska elförbrukningen eller använda säsongsanpassade råvaror.
– Vi har utgått från det kravdokument som finns. Det är en bra bas att utgå ifrån, säger Siri Klason.

Smålands av med grodan
Sedan några år tillbaka delar Hållbart universitet ut Nationsgrodan som ett miljöcertifikat till de nationer som på olika vis arbetar aktivt för ett hållbart studentliv. Alla nationer har möjlighet att ansöka om Nationsgrodan. Men att man fått Nationsgrodan tilldelad till sig en gång innebär inte att man kan ta den för givet, Hållbart Universitet följer med jämna mellanrum upp hur nationerna sköter sig. De kan även ta tillbaka Nationsgrodan om det skulle behövas.

Smålands nation fick erfara detta då de missade den inspektion som måste genomföras.
– Det är inte så dramatiskt som det kanske ser ut. Smålands Nation har fortfarande tillräckligt med poäng och inspektionen kommer förhoppningsvis att ske inom en snar framtid, skriver Nina Ramsauer från miljöutskottet på Smålands nation i ett mejl till Lundagård.

Text: Mette Mjöberg
Foto: Lundagård