Världen i fokus för jubilar

- in Föreningen
@Lundagård

Nutidsfrågor och global politik har alltid stått i centrum för Utrikespolitiska föreningen i Lund. I dag bubblar 75-årsjubilaren nästan över av all aktivitet. Med 500 medlemmar hinner UPF med det mesta, från prisbelönt radio till diplomatkontakter.

Sedan 2006 har det blivit enklare för medlemmar i UPF att titta in i maktens korridorer. Ett årslångt mentorskapsprogram har skapat möjligheten att bli adept till en svensk diplomat. Programmet skapades genom ett samarbete med Diplomatiska klubben, ett nätverk av lundensare som har gått vidare till en karriär inom organisationer som jobbar med utrikespolitiska frågor. En av de 15 personer som har blivit adepter i år är pol. kand. studenten Susanna Fridlund. I mitten av april åker hon till Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten för att träffa sin mentor, den svenska ambassadören Bruno Beijer.
– Jag ska åka dit i en vecka för att få en inblick i hur deras arbete fungerar, säger hon.

Susanna Fridlund drömmer om att få jobba med Mellanösternfrågor inom EU.
Susanna Fridlund drömmer om att få jobba med Mellanösternfrågor inom EU.

Det är Susanna Fridlunds sista termin på grundutbildningen och hon hoppas att mentorskapsprogrammet ska hjälpa henne att bestämma sig för hur hon vill gå vidare med sin karriär. I framtiden kan hon tänka sig att jobba på UD eller inom någon internationell organisation.
– Ett alternativ skulle kunna vara att arbeta för en tankesmedja inom EU med frågor i relation till Mellanöstern. Jag har rest runt en del där, och regionen intresserar mig mycket, säger Susanna Fridlund.

Sveriges bästa närradio
Genom sitt stora medlemsantal fördelade på sju utskott kan UPF angripa globala nutidsfrågor från många olika håll. Ett mycket aktivt utskott är Radio UPF som sänder varje onsdag eftermiddag och utsågs till Sveriges bästa närradio två år i rad, 2006 och 2007.
– Det var ju några år sedan nu och de var ju duktiga. Vi ska försöka nå dit igen, säger Thomas Grüneberger, som ansvarar för Radio UPF:s redaktion tillsammans med Azar Akbarian.

Temat för dagens sändning är Europas internationella självbild. Programmet har förberetts under en och en halv vecka och nu ska resultatet ut i etern. Det är varmt och ganska trångt om plats i den lilla studion, men stämningen är på topp. Dagens tekniker Dimitri Lennartsson tar kommandot.
– 30 sekunder till sändning. Tystnad i studion. Mick upp.

Han signalerar åt programledarna Joakim Petersson och Anna Bernstad att ta på sig hörlurarna och plocka upp manuskripten. Tystnad. Martin Luther Kings och Carl Bildts röster blandas i jingeln.

Hård konkurrens
Nere på Café Aten funderar Susanna Fridlund vidare på hur hon ska få ut det mesta av mentorskapsprogrammet. Diplomatprogrammet hägrar, men det är en svår utbildning att komma in på.
– Det är väldigt hård konkurrens. Därför är det jättebra att ha en mentor att bolla idéer med och få hjälp med vad man ska tänka på. Ska jag välja master nu med en gång eller ska jag skaffa praktik? Hur kommer man in på arbetsmarknaden? Finns det andra vägar än diplomatprogrammet?

I Radio AF:s studio är sändningen över. Utrikespolitiska inslag har varvats med schlagers från 00-talets Eurovision Song Contest. Redaktionen skyndar ut ur studion så att nästa sändning kan börja. Thomas Grüneberger som agerat producent är nöjd.
– Det var mycket som skulle in i dag, bland annat en liveintervju från USA. Det var väldigt tajt på slutet, men vi lyckades anpassa allt så att det fick plats. Men ändå, det var nervöst.

På Café Aten fortsätter onsdagen för UPF. Klockan har slagit sju och lokalen har omvandlats till en tillfällig föreläsningssal. Det är programutskottet med sina tio aktiva medlemmar som ansvarar för att regelbundet bjuda in gästföreläsare. Den här kvällen har turen kommit till Maria Eriksson Baaz från Göteborgs universitet som ska föreläsa om sexuellt våld i Kongo.

Fredrik Beckvid Pranchell, som är aktiv i programutskottet, berättar att de med jämna mellanrum brukar lyckas locka en del tunga namn.

– Vi har bland annat haft Bangladeshs premiärminister här. Där samarbetade vi med South Asian Studies Network för att få kontakter som slutligen ledde fram till ministern. Annars kan de personerna vara väldigt svåra att få tag på, säger han.

 

Ökat intresse
UPF:s ordförande Gustaf Salomonsson och vice ordförande Joakim Henriksson håller just nu på att planera föreningens 75-årsjubileum som kommer att firas med en bal för både nuvarande medlemmar och alumner.
– Vi ska också bjuda in riksdagspartiernas utrikespolitiska talespersoner till en debatt, säger Gustaf Salomonsson.

Föreningens medlemsantal har stigit till 550 i vår, en ökning med cirka 150 personer sedan i höstas.
– Vi ordnar fler föreläsningar på engelska och vi har fått in fler utbytesstudenter, säger Joakim Henriksson.
– Stora händelser som klimatmötet i Köpenhamn gör att fler blir intresserade av vår verksamhet, säger Gustaf Salomonsson.

 

Viktigt med bredd
Trots att UPF växer, så vill föreningen få en större bredd bland medlemmarna. I dag är de flesta samhällsvetare, humanister och jurister.
– Vi jobbar verkligen på att få in fler teknologer, ekonomer och medicinare genom att ordna skräddarsydda föreläsningar. Det är viktigt med bredd eftersom UPF inte bara är till för dem som vill in i UD. Man kan tänka sig medicinare som vill jobba för Läkare utan gränser eller civilingenjörer som vill jobba med byggprojekt i Thailand, säger Joakim Henriksson.

Text: Mathias Rosquist
Foto: James Jones Huang