Hotellnotan: 15 000 kronor

- in Bostad, Novisch, Studentliv

Sean Hennity fick en chock när han kom till Lund och insåg att han var utan boende. Nu har han tvingats bo på hotell i flera veckor. Situationen har känts fullständigt hopplös.

– Jag trodde att jag skulle vara tvungen att åka hem igen.

Sean Hennity, 19 år från Liverpool, England, har de senaste två veckorna bott i ett pyttelitet hotellrum i centrala Lund. Förutom en säng och en liten byrå ryms en stol som han använder som datorbord. Kostnaden är 470 kronor per natt. Till det kommer priset för att äta ute varje dag.

– Frukost ingår men jag har ingenstans att laga mat, det är mitt största problem med att bo såhär.

Sean sökte bostad i samband med att han ansökte till en termins studier i geologi vid Lunds universitet. Eftersom han inte hörde något från International housing office antog han att bostadsfrågan var löst. Men när han vid ankomsten till Lund besökte deras kontor fick han veta att situationen var en annan. De sa att han inte hade bekräftat deras mejl och att han därför var utan boende. Men något mejl har han aldrig fått.

– Det var tydligt att jag inte skulle få någon hjälp av dem. De tyckte att jag fick skylla mig själv och hitta något på egen hand.

Dyrt att bo på hotell

Efter att ha letat på Bopoolen, AF Bostäder och Blocket utan resultat var han desperat och bokade in sig på ett hotell för hela september månad.

– Jag tänkte hela tiden att jag måste åka hem om jag inte får något boende innan oktober. Det blir för dyrt att bo på hotell hela terminen.

Blev erbjuden förfallet boende

Genom en kontaktperson på institutionen för geologi blev Sean erbjuden ett rum utanför Helsingborg. Men det var både nedgånget och ödsligt beläget.

– Det såg ut som ett amerikanskt vägmotell och flera fönster var trasiga och tejpade. Jag ringde på hos några av de boende där och de sa att det inte fanns så många studenter där och att alla höll sig för sig själva.

– Jag skulle inte haft något emot att bo en bit bort tillsammans med andra studenter. Men jag åker hellre hem än bor på det stället.

Rum om några veckor

Slutligen verkar det ändå ordna sig för Sean. Samma kontaktperson har lyckats hitta en privat hyresvärd fyra kilometer utanför Lund som har ett rum ledigt från den 1 oktober.

– Jag är jätteglad att jag har fått så mycket hjälp från institutionen, annars vet jag inte vad jag skulle ha gjort, säger han.