Mer öl än politik på Piraya

- in Analys

Kalmar nations tisdagspub besöktes den här veckan av ett filmteam från TV4 som gav studenterna tillfälle att i direktsändning fråga ut de borgerliga partiledarna. Men det var ölen och inte politiken som stod i fokus.

Det var uppsluppen stämning på pub Piraya på tisdagskvällen, som den här veckan  fått betydligt fler besökare än normalt, men det var fortfarande mera öl och mindre politik som gällde.

– Kul idé, men det hade kunnat vara bättre genomfört, tyckte Ragnar Wernersson, som jobbade i baren under kvällen.

Man kan undra hur TV4 tänkte då man beslöt sig för att låta fulla studenter pina partiledarna med frågor, men det verkade som att ett par av de nyktrare studenterna blivit handplockade till detta särskilda uppdrag.

Först ut var Emilia Dungel, som frågade ifall de borgerliga partierna tänkt ta debatten med Sverigedemokraterna om de vinner valet.

Göran Hägglund hasplade ur sig något om att det är viktigt med jobben och Jan Björklund beklagade sig över att man blir kallad främlingsfientlig om man helst vill kunna se folk i ögonen i skolan. Sedan reklampaus.

Mot slutet av programmet blev det åter dags för partiledarna att ta sig an en fråga från kunskapsstaden.

Shafagh Elhami undrade över hur svenska universitet ska kunna konkurrera med utländska om att locka till sig internationella studenter när det blir avgiftsbelagt att studera här. Utbildningsminister Björklund menade att reformen var nödvändig, påpekade att andra länder har liknande system, och höll med om att utbildningskvalitén i Sverige är för dålig. Svarade han överhuvudtaget på frågan?