Hårt arbete bakom radioframgångar

- in Nyheter, Studentliv

På onsdag går Stora Radiogalan av stapeln i Stockholm och Radio AF har kammat hem hela två nomineringar. Först ut var Radio UPF, tätt följt av Den höga hästen.

Lundagård har träffat Linus Hanson, en av killarna bakom programmet.

Det är eftermiddag och Radio AF:s redaktion i AF-borgen sjuder av aktivitet.

Några sitter vid datorerna, någon står i studion och några diskuterar radio i soffan. I diskhon tornar ett berg av smutsig disk upp sig.

Linus Hanson, som tillsammans med Oscar Hjort har gjort programmet Den höga hästen, kommer inrusande med andan i halsen.

– Jag ska sända radio om några timmar och har fortfarande inget material, säger han stressat men tar sig ändå tid för en intervju.

Panta burkar socialt stigmatiserat

Radioprogrammet Den höga hästen har gjort allt från studentikosa inslag om rödhåriga dvärgar, raggningsskola och elallergiker till inslag av mer seriös natur om hemlösa.

Bidraget som har nominerats, ”Panta burkar”, handlar om hur det är att behöva panta burkar för att klara livhanken.

– Jag och Oscar sprang runt på stan och tävlade om vem som kunde panta flest burkar på en halvtimma. Det är väldigt socialt stigmatiserat att rota i papperskorgar och vi fick en hel del konstiga blickar, säger Linus Hanson och fortsätter:

–Vi intervjuade även en man som pantade burkar på Malmborgs om varför han var där och hur det kändes. Vår ambition var att kombinera samhällsjournalistik och humor, att göra någonting som var både studentikost och allvarsamt .

Medvind för Radio AF

Även Radio UPF har nominerats till Stora Radiogalan och Christian Lagebrant, stationschef och ansvarig utgivare för Radio AF, menar att deras framgång är frukten av god organisation och långsiktigt, hårt arbete.

Men han understryker också vikten av god marknadsföring.

– Det är viktigt att synas och höras. Vi brukar till exempel försöka finnas på ställen där vi tror att vår målgrupp finns, som på stora fester, Ariman, Mejeriet och så vidare. Man kan inte bara hålla sig i sin föreningslokal.

Han menar att det tack vare Lundakarnevalen just nu är högkonjunktur för studentföreningar och berättar att de har fått så många ansökningar att de har varit tvungna att säga nej till folk. Han står dock fast vid att det är det hårda arbetet som är avgörande och säger:

– Nomineringarna är ett kvitto på att vi gör bra grejer.