LTH anställer sina skuggdoktorander

- in Nyheter

Ett tjugotal skuggdoktorander har upptäckts på LTH: oförsäkrade och oregistrerade. Det fick rektor Anders Axelsson att reagera och nu anställs alla skuggdoktorander.

– Vi var tvungna att göra något. Dels för att vi tycker att de har en ovärdig situation, dels för att det skapar en felaktig bild av vår policy, säger han.

Skuggdoktorander forskar utan att vara formellt antagna på en forskningsutbildning. Lönen är i de flesta fall stipendiebaserad och låg. De har ingen anställningstrygghet, täcks inte av universitetets försäkring och är inte garanterade att tillgodoräkna sig kurserna de går eller en examen.

– Inofficiellt är de doktorander, men officiellt syns de inte alls. Vi har kämpat för dem länge, säger Hanna Modin, studierådsordförande på LTH:s doktorandsektion, som tycker att det är bra att institutionerna blir tvungna att anställa dem.

Senhösten 2009 avslöjades att utländska studenter arbetade på LTH som forskarstuderande utan att vara antagna. Camilla Hedberg, chef för utbildningsavdelningen på LTH, är osäker på det exakta antalet.

– Mellan tummen och pekfingret tror jag att det handlade om ungefär tjugo stycken från början, säger hon.

Policy i vägen för anställning

Enligt rektor Anders Axelsson har situationen uppstått på grund av ett ökat antal låga, utländska stipendier. En doktorand som kommer till Sverige på ett stipendium som är lägre än 12 000 kronor i månaden kan inte antas till en forskarutbildning enligt LTH:s policy.

– Vi har inte varit beredda på det ökade antalet dåliga stipendier som understiger det som accepteras. Vi har inte haft kontroll på hur de har använts, säger rektorn.

En handfull har rapporterats in

När det blev känt att det fanns skuggdoktorander på högskolan påbörjades en kartläggning av alla stipendier. Dessutom fick prefekterna, som är personalansvariga på institutionerna, i uppgift att rapportera in sina skuggdoktorander. Än så länge har tre eller fyra stycken rapporterats in, enligt rektor Anders Axelsson, och under hösten ska man hitta anställningslösningar åt dem.

Högskoleverket rapporterade 2008 att två av fem doktorander på svenska universitet och högskolor hade deltagit i forskarutbildning innan de blev antagna. Enligt doktorandombudsmannen vid Lunds universitet, Aleksandra Popovic, är de vanligast på medicinska fakulteten, naturvetenskapliga fakulteten och LTH.

Både doktorandombudsmannen och doktorandsektionens studierådsordförande tycker att de inrapporterade skuggdoktoranderna är orimligt få.

Hanna Modin är kritisk till metoden som LTH:s ledning har använt för att hitta dem.

– Man har frågat prefekterna hur många skuggdoktorander de har och så har prefekterna svarat, men man har inte kontrollerat svaren, säger hon.

Känner till fler fall

Hon menar att det inte ligger i prefekternas intresse att rapportera in sina skuggdoktorander eftersom anställning kommer att leda till ökade utgifter för institutionerna.

– Jag känner till ett fall där en person som jag anser är skuggdoktorand inte blev inrapporterad, säger hon.

Enligt Anders Axelsson kommer de inte att förlita sig enbart på prefekternas vittnesmål.

– Vi ska gå runt på institutionerna och se hur det står till men jag har stort förtroende för prefekterna.