"Studentlivet starkare än någonsin”

- in Nyheter, Studentliv
@Gustaf Eriksson

Drygt 10 000 fler medlemmar än förväntat, och de är mer aktiva än på länge.

På torsdagen var representanterna från samarbetsorganet Studentlund överens: Lunds studentliv står starkare än någonsin efter obligatoriet.

– Studentlund är en succé, säger Kuratorskollegiets ordförande Jennie Isberg.

Nu öppnar rektor Per Eriksson för att stödet från universitetet kan komma att dras tillbaka.

25 484 personer. Så många har valt att ansluta sig till Studentlund.

Det avslöjade Kuratorskollegiets ordförande Jennie Isberg under pompa och ståt på Universitetsplatsen strax efter klockan 12:30 på torsdagen.

Anslutningsgraden: 82 procent

Förra hösten, alltså innan kår- och nationsobligatoriet avskaffades, hade Akademiska föreningen, Lunds universitets studentkårer och nationernas samarbetsorgan Kuratorskollegiet sammanlagt 28 672 medlemmar.

Studentlunds glädjesiffra innebär att det nybildade samarbetsorganet har behållit 88 procent av medlemmarna. Det innebär också att drygt 82 procent av studenterna på grund- och masternivå har valt att gå med i Studentlund.

Reaktionerna var översvallande.

– Nu har studenterna ett val, de kan välja att stå utanför. Ändå står vi starkare än någonsin. Det är tack vare ert engagemang, sa Jennie Isberg och riktade sig till det knappa hundratalet aktiva som hade samlats på Universitesplatsen.

Studentlivet viktigt

Även kommunalrådet Mats Helmfrid (M) och rektor Per Eriksson talade framför trappan till Universitetshuset.

– Vi har redan profilerat Lund som Sveriges starkaste forskningsuniversitet. Nu tycker jag att vi också kan säga att även det bästa studentlivet finns i Lund, säger rektor Per Eriksson.

– Jag vill gratulera både organisationerna och studenterna själva. Universitetet betyder väldigt mycket för vilket intryck Lund gör på andra håll i Sverige och i världen. Studentlivet är en enormt viktig del av Lunds attraktionskraft.

”Alla har spetsat till sig”

Efter att Lunds universitets studentkårers ordförande Christoffer Ivarsson utropat ett ”trefaldigt, lundensiskt leve” för Studentlund sken samtliga på trappan som solar.

– Det är fantastiskt, sa Kuratorskollegiets Jennie Isberg. Jag hoppas att vi lyckats locka så många för att studenterna har insett vad de får  när de blir medlemmar i Studentlund. Vi erbjuder otroligt mycket till en väldigt låg kostnad. Jag tror också att det har varit viktigt att vi har lyckats svetsa oss samman och visat att Lunds studentliv är ett paket.

Obligatoriets avskaffande har också tvingat organisationerna att vässa verksamheten, menar Jennie Isberg.

– Alla har spetsat till sig. Nationerna har börjat satsa mer på kultur, Akademiska föreningen har breddat verksamheten i utskotten och kårerna satsar mer på det studiesociala.

Bättre på att visa upp fördelarna

Lus-ordföranden Christoffer Ivarsson har upplevt en påtaglig förstärkning av engagemanget i organisationerna.

– Vi har märkt ett ökat intresse bland medlemmarna. Det är mycket fler än tidigare som är intresserade av att bli aktiva, och det gäller inte bara kårerna utan alla organisationer.

Christoffer Ivarsson tror att det växande engagemanget beror på att kårerna, nationerna och Akademiska föreningen blivit bättre på att visa upp sin verksamhet.

– Det har gjort att studentinflytandet är starkare än någonsin och det är oerhört glädjande, sa han.

Akademiska föreningens verksamhetschef Anders Wigren höll med om att den utåtriktade attityden är en av de viktigaste orsakerna till att Studentlund lockat så många.

– Tidigare har vi sagt ”Det här ska studenterna vara med i”, men vi har inte riktigt förklarat varför. Nu har vi lyft fram fördelarna som medlemskapet för med sig.

Rektor positivt överraskad

Efter sitt anförande berättade rektor Per Eriksson för Lundagård att han blev positivt överraskad när han fick höra hur många som gått med i Studentlund.

– Jag hade väl väntat mig omkring 15 000, så det här var mer än jag kunde tro, sa han.

Från universitetets perspektiv är det framförallt två områden där den höga anslutningsgraden är central, enligt Per Eriksson.

– Det viktigt att vi vet att de studentrepresentanter som sitter i våra olika organ verkligen representerar studenterna. Vi måste veta vilket mandat de har. Om få skulle ha gått med i Studentlund hade det blivit problematiskt. Dessutom är det positivt att Studentlund står starkt eftersom det innebär att vi kan börja föra en diskussion om att dra tillbaka det ekonomiska stödet till organisationerna.

Universitetet har lovat att stötta organisationerna ekonomiskt i tre år efter avskaffandet. Innebär den höga anslutningsgraden att stödet kommer försvinna 2013?

– Vi har inte tagit några sådana beslut än, men det kan komma att bli tidigare än så. Vi ska inleda en diskussion om detta med studentorganisationerna. Vår inriktning kommer även i fortsättningen att vara att Lunds studentliv ska stå starkt, och vi kommer se till att fasa ut stödet på ett ansvarsfullt och försiktigt sätt, säger Per Eriksson.