"Kriget i Afghanistan är förlorat"

- in Nyheter, Studentliv

En svensk soldat dödad och ytterligare två allvarligt skadade.

Det är resultatet av de senaste dagarnas strider i Afghanistan.

Anders Fänge, platschef för Svenska Afghanistankommittén, gästade AF-borgen på måndagen med ett dystert besked: Kriget är redan förlorat.

Det var en pessimistisk bild av framtiden som Anders Fänge målade upp när Utrikespolitiska föreningen bjöd in till föreläsning på måndagskvällen.

Det demokratiska statsbygget i Afghanistan har misslyckats, de utländska trupperna kommer att lämna landet och talibanerna gripa till sig makten.

– Talibanerna kommer vara en formell och väsentlig maktfaktor om två till fem år, sa han.

Anders Fänge ville inte uttrycka sig specifikt om den svenska styrkan men menade att en fortsatt militär närvaro bara kommer förlänga lidandet för det afghanska folket.

30 års erfarenhet

Anders Fänge kom till Afghanistan första gången som journalist 1981.

Två år senare började han engagera sig i Svenska Afghanistankommittén, SAK.

Han har också under många år varit bosatt i området, bland annat 13 år i den pakistanska gränsstaden Peshawar där två av hans barn är födda.

Det är alltså med stor erfarenhet av situationen i landet som han för fram sina tankar.

Talibanerna kommer ta makten

De västerländska länderna kommer att tvingas att ta hem sina trupper inom en snar framtid för att stävja missnöjet från hemmaopinionen. USA har planerat att börja dra sig tillbaka i mitten av 2011 och britterna gör likadant år 2014, menade Fänge.

Från och med 2014 ska de afghanska styrkorna kunna överta säkerhetsansvaret i landet, enligt Kabulkonferensen. Det är det talibanerna väntar och hoppas på.

– Det finns ett uttryck talibanerna brukar använda sig av: ”Ni har klockan medan vi har tiden”.

När de utländska trupperna lämnat kommer, enligt Anders Fänge, den afghanska armén och polisen att vara så korrupt och ineffektiv att de inte lyckas stå emot ett uppror från talibanerna.

– Nä, vi får nog hålla oss med en talibanregim ett bra tag.

Finns det då något sätt att bekämpa talibanerna? Anders Fänge tror inte det.

– Vad kan man göra? Detta är tecken på västerlandets etnocentrism. Man får istället lära sig av det här misslyckandet och gå försiktigare fram nästa gång, och försöka få till stånd en utveckling trots talibanerna.