Quick medverkar i JiA-debatt

- in Nyheter, Studentliv
@Gustaf Eriksson

Sture Bergwall, som under namnet Thomas Quick dömts till rättspsykiatrisk vård för åtta mord, kommer att medverka i en debatt under Juridiska föreningens arbetsmarknadsdagar på onsdagen.

– Han illustrerar vad som händer när rättssäkerheten helt glöms bort, säger debattansvarige Daniel Kolm.

”Rättvisan och dårarna – ett sinnessjukt system”.

Det är rubriken för morgondagens debatt i Lilla salen i AF-borgen.

Under diskussionen, som är ett inslag i Juridiska föreningens arbetsmarknadsdagar, JiA-dagarna, kommer bland andra de juridiska experterna Sten Levander och Ulrika Ohlsson prata om hur rättssystemet hanterar psykiskt sjuka människor och deras gärningar.

Moderator är den tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem.

– Det är ett väldigt intressant och relevant ämne. Alla vill ändra lagstiftningen, men ingen vet hur, säger Daniel Kolm, debattansvarig i JiA-kommittén.

Quick med på telefon

Via telefon från Säters sjukhus, där han sitter sedan 1991, kommer Sture Bergwall medverka i debatten.

– Han illustrerar hur det kan gå när rättsäkerheten helt glöms bort. Att han nu beviljas resning i flera fall och att han dömts enbart utifrån sin egen berättelse visar att det inte har gått rätt till, säger Daniel Kolm.

Han vill dock understryka att Quick inte kommer delta i själva diskussionen.

– Sture Bergwall kommer på telefon berätta sin historia och dela med sig av sina tankar under debattens slutskede.

Dömts för åtta mord

Under det tagna namnet Thomas Quick har Sture Bergwall dömts till rättspsykiatrisk vård för åtta mord, som han ska ha begått under perioden 1976 till 1988. Domarna föll efter sex rättegångar i fem olika domstolar. Quick har erkänt i samtliga fall.

Under hösten 2008 drog han dock tillbaka alla erkännanden.

I debatten har det hävdats att Quick i själva verket är oskyldig, men att han erkänt brotten för att han ville gå till historien som massmördare.

Friats för ett mord

Thomas Quick har begärt och fått resning i två av de mord han dömts för. I början av september friades Quick för mordet på den israeliske medborgaren Yanon Levi. I slutet av september beslutade hovrätten att bevilja resning även i fallet gällande norska Therese Johannesen.

Debatten hålls klockan 17:30 på onsdagskvällen i AF-borgens Lilla sal.