Ingen vinst för karnevalen

- in Karneval, Kultur & Nöje

Trots strålande väder gick inte Rätt och fel-karnevelen med vinst. Antalet besökare var detsamma som 2006 då det regnade hela helgen.

Men det var framförallt hårdare krav för öltälten som satte käppar i hjulen.

Omsättningen för Lundakarnevalen 2010 uppgick till 20 miljoner kronor och hela det egna kapitalet på 700 000 kronor säkrades. Men karnevalen gick plus minus noll.

Karnevalsgeneralen Erik Neppelberg, förklarar den uteblivna vinsten med att karnevalen detta år fick oväntat stränga förhållningsregler.

– Tre veckor innan starten halverade räddningstjänsten antalet tillåtna gäster i öltälten. Vi försökte vara kreativa och gjorde uteserveringarna större men det var problematiskt.

Det minskade tillåtna antalet gäster i öltälten bidrog till långa köer och att folk stannade inne i tälten när de väl tagit sig in. Även tillståndsmyndigheten har skräpt sina krav sedan 2006, enligt Erik Neppelberg.

– Vi sålde inte så mycket mat och öl som vi hade hoppats, berättar han.

Succé för tombolan

En av de poster som dock sålde över budget var de stora nöjena. Nästan 90 procent av biljetterna såldes och de flesta innan karnevalen ens dragit igång.

Årets nysatsning, Tombolasektionen, blev också en succé.

– De var både ekonomiskt bärande och blev väl mottagna av besökarna. Vi hoppas att det är något som vi kör vidare på, säger Erik Neppelberg

Fler och mindre öltält nästa gång

Innan karnevalsarbetet är klart ska testamenten skrivas till kommande karnevalskommittéer. De kommer bland annat att innehålla tips om fler och mindre öltält samt korvvagnar och lättölsförsäljning på området.

– Tanken är att varje karneval ska lära av den föregående. För denna har vi sett att vädret inte är så viktigt för besökarantalet som vi räknade med tidigare, säger Erik Neppelberg.