"Härlig adrenalinkick att stå på scen"

- in Studentliv

Det var livat i AF-borgen på torsdagskvällen när Sångarstriden, den årliga sångtävlingen mellan LTH:s sektioner, skulle avgöras.

Lundagård tog rygg på förra årets vinnare, Elektrotekniksektionen, när titeln skulle försvaras.

Vända mot kameran från vänster: Sara Gunnarsson, Paulina Skog, Ylva Jonasson, Viktor Nybom, Dmitri Ivanov. I förgrunden: Charlotta Viklund, Kajsa Eriksson Rosenqvist, Jenny Bengtsson Foto:Jonas Jacobson

Stefan Granlund laddar upp. Foto:Jonas Jacobson

18.40

Efter att sektionerna har haft en gemensam genomgång i stora salen samlas E-sektionen i ett rum bakom kulisserna. En stor del av sektionen ger sig av direkt för att köpa mat.

På andra sidan rummet står D-sektionens kör i rosa overaller och med fjädrar på huvudet och övar på sitt nummer, en a capella-variant av När vindarna viskar mitt namn.

De är betydligt fler än de få från E som stannat kvar.

Stefan Granlund från E-sektionen sitter med en bas på scenkanten mittemot och tittar på kören.

– De flesta har gått ut för att äta nu, men vi kommer vara minst lika högljudda och glada sedan, förklarar han.

Ola Kanje som har huvudrollen i E-sektionens fria nummer sitter bredvid. Deras nummer är en variant på Den fula ankungen, i Lundamiljö såklart. Han börjar bli nervös.

– Jag har aldrig sjungit inför folk förut. Vi repade i måndags och det var kanske tio personer där, berättar han.

Uppladdning. "Man måste ju ha ett stort svärd för att vinna sångarstriden". Foto:Jonas Jacobson

18.00

Det är en timme kvar tills föreställningen börjar och D-sektionens kör drar igång med sitt nummer en gång till.

På golvet sitter några från E-sektionens kör i en cirkel och äter mackor, bland dem finns Ylva Jonasson och Viktor Nybon. Båda är ettor och är med för första gången.

– Vi hade inte precis tänkt vara med, men vi har en sektion som är så fin så när de säger att man ska vara med så är det klart man är det, säger Viktor Nybon.

– Och så måste vi försvara förra årets titel, lägger Ylva Jonasson till.

Per Johnsson hjälper Dmitri Ivanov med förberedelserna. Foto:Jonas Jacobson

18:15

Allt fler kommer tillbaka till E-sektionens rum för att samlas. Några laddar upp med studentsånger och glatt barnasinne.

– Elektro, elektro, elektroteknik, sjunger de i kör.

Blir det seger i år igen ska Sångarstridarna raka håret av gruppens ledare Fredrik Adlercreutz.Adan Johansson rättar till overallen. Foto:Jonas Jacobson

– Fast jag kanske inte ska rakas så mycket som förlöjligas om vi vinner, säger han och förklarar att det nog blir någon konstig frisyr snarare än en ren rakning.

– När vi vinner, flikar någon in.

Alla är på glatt humör och sektionen verkar ha både tävlingsinstinkt och självförtroende.

Niklas Hjern tror att ett av sektionens vinnande koncept är spontanitet.

Eftersom teknologerna nyss avklarat en tentaperiod tycker de att det är lämpligt att börja förbereda inför sångarstriden när den är slut. Det blir då två veckors förberedelser.

– Enligt rykten börjar F-sektionen ett halvår i förväg, säger han.

Det är hans andra år i Sångarstriden.

– Det är en härlig adrenalinkick att stå på scen och det är bra stämning i sektionen.

Bakom står Ola Kanje med huvudet framåtböjt och blundar hårt när han sprejas i håret.

Några andra står och diskuterar vilken frisyr de ska göra på Fredrik Adlercreutz om de vinner.

Frida Hedlund passar på att äta innan showen, medan Niklas Hallberg provar sina färdigheter på träskofiolen, tävlingens anrika vandringspris. Foto:Jonas Jacobson

18.45

De flesta har ätit färdigt och står nu upp. Några övar på texter och koreografi, andra står och pratar. Kören avlägsnar sig bakom en gardin för uppvärmning och ett sista genrep.Dirigent Samuel Svensson förbereder kören inför första momentet i tävlingen. Foto:Jonas Jacobson

Under tiden går Fredrik Adlercreutz runt och peppar sin trupp.

– Överdriven artikulation, repeterar han ett par gånger.

– Underbart att du sa det Fredrik, svarar någon ironiskt.

Det märks att de har hört kommentaren förut.Strax innan föreställningen hörs fortfarande träskofiolens gälla toner på sångarsalens scen. Niklas Hallberg spelar, kanske är det för sista gången i år? Foto:Jonas Jacobson

19.00

Det är nästan fullt i stora salen. Folk anländer fortfarande och sätter sig nu uppe på läktaren också. Efter en kvart anländer inspektorerna från de olika sektionerna som agerar domare. De välkomnas med jubel från publiken.

När ljusen äntligen släcks, 20 minuter för sent, börjar en grupp från F-sektionen på parkett dra upp stämningen med hejaramsor för sin sektion.

De tävlande samlas i trapphuset, snart är det dags att under så stort oväsen som möjligt visa upp sig på stora salens läktare, sedan börjar sångarstriden! Foto:Jonas Jacobson

Deltagarna i Sångarstriden springer traditionsenligt ett varv runt läktaren och sjunger. Teknologer i publiken klappar händerna och sjunger tillsammans med sina sektioner.

Det första delmomentet i tävlingen är en körsång följd av en nyskriven bordsvisa.Dirigent Samuel Svensson dirigerar kören i tävlingens första moment. Foto:Jonas Jacobson

E sektionen får stora applåder för sin bordsvisa ”Ge mig en besk” som sjungs till Ipren-låten.

Men F-sektionen får kanske ännu större jubel med en sång som driver med de olika sektionerna.

E-sektionen När en konkurrerande sektions inspektor bara ger poängen åtta, drar lagets egen inspektor till med oändligt många poäng! Foto:Jonas Jacobsoni ledning

I pausen är det E-sektionen som leder.

Därefter börjar det fria programmet vilket är en 12-minuters musikal med kända sånger med egna texter, ofta med LTH som ett återkommande tema.

Musikalerna bjuder på fartiga låtar, mycket fantasi och både kärlek till LTH och skämt om teknologer.

F får fiolen

En höjdpunkt är när I-sektionen i ett nummer om AFB sjunger ”Det finns inga nycklar, inga bostäder, det har vi aldrig någonsin haft” till ”Du måste finnas” från Kristina från Duvemåla. Publiken är jublande glad, men buar när domarna bara visar åttor och sjuor.

E-sektionen får också bra respons på sitt nummer och Ola Kanjes sångdebut verkar lyckad.

Men ännu högre applåder och stående ovationer blir det när F-sektionen har framfört sitt nummer om hur några teknologer på jakt efter mörk materia blir infångade i ett svart hål.

Den här gången håller domarna med publiken och det blir till slut F-sektionen som tar hem träskofiolen. E-sektionen hamnar på tredje plats.

Det märks inte att det är första gången Ola Kanje står på scenen. Foto:Jonas Jacobson