Ingen Nobelfest för Lunds studenter – i år heller

- in Studentliv
@Axel Jönsson

Lunds nation kommer att vara representerat under fredagens Nobelmiddag, men inte resten av Lunds studenter. Lundagård tog reda på varför.

Filip Alexis är övermarskalk för Lunds studenters fanborg, som utför ceremoniell representation av Lunds samtliga studenter vid tillfällen då alla inte kan, eller vill, närvara. Enligt honom är vi egentligen varmt välkomna att delta i utlottningen kring vem som får bära standar och fanor vid festligheterna i Blå hallen.

Den uteblivna närvaron hänger i stället på en tråd. Eller närmare bestämt trådar i Lunds studenters två standar.

– De är i behov av restaurering, konstaterar Filip Alexis och visar på hur trådarna i broderierna hänger lite löst.

”Gott nog för huvudstaden”

Men redan här finner Lundagård anledning till att invända. Standaren används trots allt vid högtidligheter här i Lund?

– Jo, visst är det så. Och är det gott nog för Lunds ceremonier är det gott nog för huvudstaden, konstaterar Filip Alexis.

Inget man lägger på hatthyllan

I stället är det transporten som sätter käppar i hjulen. Standaren är allt för ömtåliga för att låta sig fraktas till Stockholm.

– Det hade varit jättekul att vara på Nobelmiddagen, men att bevara skicket på standaren är prio ett. Det här är inget man slänger upp i hatthyllan på X2000 precis. Bara pinnarna kräver en minibuss, förklarar Filip Alexis.

Vill inte lova nobelnärvaro

Fanborgen har ett stort och ett litet standar som båda är i behov av restaurering. Den före detta övermarskalken, Erik Bodin, började dra i frågan under förra verksamhetsåret och Filip Alexis har för avsikt att fullfölja.

Trots det vill han inte lova att lundastudenterna är representerade redan vid nästa års nobeltillställning.

Kan man inte tänka sig ett scenario där fanborgen representerar studenterna utan standar?

– Standaret är ju så att säga själva medlet vi använder för att representera. Men om man är innovativ skulle man ju kunna tänka sig något annat, men det är oklart vad de ansvariga skulle säga om det.

Artikeln är tillfogad en rättelse.