Ingen sänkt hyra för internationella studenter

- in Bostad, Studentliv

Ända sedan Kathrin Polley flyttade till Vildanden i Lund i september har byggarbetare väsnats runt byggnaden. Nu får de boende i huset sin hyra sänkt, men de internationella studenterna har inte fått någon reducering.

– Det är diskriminerande, säger Kathrin.

Kathrin Polley kommer från Tyskland och läser sin första termin i Lund, och hittills har vistelsen inte varit helt problemfri.

Kathrin bor på Vildanden där hon, precis som de andra utländska studenterna, hyr sitt rum av International Housing Office, IHO.

Lundagård har tidigare berättat om de utdragna renoveringsarbetena på Vildanden.

”Varför behandlas vi annorlunda?”

På grund av det oväsen som de boende plågas av har AF Bostäder beslutat om en hyresreducering för de som bor i hus A och C – men sänkningen gäller inte alla.

Av sina kompisar i korridoren fick Kathrin veta att hyran skulle sänkas, men hon och de andra internationella studenterna har inte fått någon reducering.

– Varför skulle de behandla oss annorlunda än de svenska studenterna? Det är diskriminerande, säger hon.

Oljud hela tiden

Kathrin berättar att alla störs lika mycket av oljudet, speciellt de på första våningen.

– Så det kan inte vara av den anledningen att hyran inte sänks för alla. De börjar arbeta klockan åtta varje morgon, så jag behöver inte längre ställa väckarklockan.

– Vi kan inte sova och inte plugga, och nu har de börjat renovera på helgerna också. I Tyskland finns det en regel om tider då man inte får väsnas, men det finns tydligen inte här i Sverige, säger hon.

I stället för att plugga hemma, vilket hon föredrar, får Kathrin sitta på biblioteket.

Hon menar att de tillfälliga lässalarna som AF Bostäder, AFB, ordnat på Vildanden är mycket kalla och saknar bra utrustning.

Ingen information

För två månader sen mailade Kathrin första gången till både AFB och IHO, men hon har inte fått några svar.

– IHO har kanske inte fått veta om hyressänkningen från AFB. De säger bara att de inte kan ge mig någon information. Ingen säger något till mig, det är väldigt frustrerande, säger Kathrin.

Hon vill ändå inte tro att hon och de andra utländska studenterna medvetet luras på pengar, utan att det snarare blivit något fel med informationen på vägen.

– Jag ska gå och prata med IHO, det måste kollas upp. Jag ska bo här i ett år till, kanske för alltid, så jag ger mig inte, säger hon.

Pengar kan vara på väg

Lundagård sökte under onsdagen IHO för en kommentar utan framgång.

På torsdagsförmiddagen meddelade dock Dan Sjöholm, servicechef på LU service, i ett mejl till Lundagård att den uteblivna hyresreduktionen beror på att IHO informerades sent av AFB.

Nu kan dock pengar vara på gång.

”Enligt de uppgifter jag fått kommer hyresgästen att få sin hyresreducering”, skriver Dan Sjöholm i mejlet.

Men han nämner ingenting om de andra internationella studenterna i husen.