Laddad tävling ska stoppa batterisyndarna

- in Nyheter

Unga mellan 18 och 25 år är sämst i Sverige på att lämna batterier till återvinning. Men nu ska en tävling mellan sju universitet och högskolor se till att det blir ändring på det. Lundagård ringde upp arrangören Caroline Jonsson som hoppas att kampanjen väcker studenternas engagemang.

Batterier som inte samlas in och lämnas till återvinning är ett stort miljöproblem eftersom de innehåller skadliga ämnen som kan spridas i naturen.

Enligt en undersökning från organisationen Batteriinsamlingen är svenskar relativt bra på att lämna batterier där de hör hemma, men unga hittar mer sällan till batteriholken än andra. Denna vecka genomförs en tävling mellan sju lärosäten i Sverige, däribland Lunds universitet, där det gäller att samla in flest batterier.

”Trodde inte att det var ett problem”

Caroline Jonsson är ordförande för Svenska Ekodemiker, en paraplyorganisation för ideella miljöorganisationer på svenska universitet och högskolor.

Hon blev mycket förvånad över resultatet av undersökningen, eftersom hon trodde att det vid det här laget var självklart för de flesta att lämna in batterier och inte slänga dem i soporna.

– Jag trodde inte att det var ett problem längre, säger hon.

Ska engagera studenter

Tävlingen är en kampanj som drivs av Svenska Ekodemiker tillsammans med Avfall Sverige, Batteriinsamlingen och El-kretsen.

– I fjol hade vi ett möte där representanter för organisationerna och högskolorna höll en workshop och kom fram till att en tävling var ett bra sätt att engagera studenter, berättar hon. Det var Avfall Sverige kontaktade oss och undrade om vi var intresserade av att genomföra en insamlingskampanj.

Skillnader mellan lärosäten

Caroline Jonsson menar att miljöengagemanget har kommit olika långt på olika lärosäten.

– Lunds universitet är ganska bra på att ha återvinningskärl för plast och liknande i sina lokaler, säger hon. Men på till exempel Stockholms universitet är det mycket sämre på den fronten.

Hon hoppas att kampanjer som veckans tävling kan bli ett återkommande inslag i miljöarbetet.

– Om det blir lyckat kanske vi kan ha en likadan återvinningskampanj om någonting annat nästa år, säger hon.

Hållbart universitet arrangerar

Utöver Lunds universitet deltar Stockholms universitet, Uppsala universitet, Kungliga tekniska högskolan, Södertörns högskola, Karlstads universitet och Örebro universitet i kampanjen.

I Lund är det Hållbart universitet som håller i tävlingen och för den som vill återupprätta hedern och inte sälla sig till batterisyndarnas skara finns det holkar uppsatta vid Studentinfo i AF-borgen