Rune representerar Lund

- in Studentliv

På fredagen hölls SM-kval i snöbollskrig i Lund. Lagen kämpade bland flygande snöbollar i ösregn på en gräsmatta vid LTH. Bäst av alla var Rune snöbollsklubb som fick en biljett till SM när kampen var över.

På den blöta, gröna gräsmattan utanför M-huset på LTH-området stod träbackar uppställda på varsin planhalva.

Bakom dem kunde deltagarna, alla Lundastudenter, skydda sig från snöbollar som ven i luften. Femtontalet åskådare hejade ivrigt på sina favoriter.

I Yukigassen, en lagsportsvariant av snöbollskrig, möts två lag och det gäller att ta flaggan som står på motståndarlagets planhalva samtidigt som snöbollarna till varje pris måste undvikas.

Rune i SM-final

Bäst var laget Rune snöbollsklubb som tog flaggor i två omgångar. De vann kvalet och får en plats i SM-finalen som går av stapeln i Luleå den 5-6 mars.

En sportfråga Rune SBK, hur känns det?

– Det känns jättehärligt, utbrister gruppen som består av sju spelare.

Siktar ni på VM i Japan?

– Absolut, vi tror att vi har en chans

Laget har blivit peppade inför finalen i Luleå och ska försöka träna så gott det går i Lund, där det mesta av snön olyckligtvis har smält bort.

75 snöbollar per match

Karin Jonsson är projektledare för SM i snöbollskrig. Hon är nöjd med Rune SBK:s insats och med snöhögen som LTH kunde erbjuda.

– Vi hade riktigt tur som hittade en stor snöhög precis där vi skulle köra matcherna. Vi har tillverkat snöbollar med snöbollsmaskiner. Av den högen gjorde vi 75 snöbollar per match och spelade sex matcher.

Organiserat krig

Yukigassen är en organiserad variant av snöbollskrig. Matcherna spelas i tre set som var och ett pågår i tre minuter. Varje lag har sju personer på banan samtidigt.

På varje planhalva står en flagga, och det gäller att ta motståndarlagets flagga.

Om man får en snöboll på sig får man kliva av planen.