Studenter protesterade mot regimen i Iran

Inspirerade av händelserna i Tunisien och Egypten samlades ett 40-tal iranska studenter vid AF-borgen på måndagen. Samtidigt uppmanar oppositionen i hemlandet till demonstrationer i fler än 40 städer.

– Vi vill visa solidaritet med våra landsmän, säger masterstudenten Salar.

”Free Iran, free Iran, free Iran”

De iranska studenterna som samlats i iskylan i Lundagård vid lunchtid på måndagen tar varandras händer och bildar en cirkel. Sedan ropar de taktfast efter frihet och demokrati.

Samtidigt uppmanar oppositionen i Iran, med ledarna Mousavi och Karroubi i spetsen, människor i fler än 40 städer att demonstrera för att visa sitt stöd för de protesterande i Egypten.

Vill visa stöd

Rapporter från den iranska huvudstaden Teheran talar om mängder av poliser och säkerhetsstyrkor på gatorna. Tidigare har omkring 30 journalister och studenter fängslats i landet.

– Regimen försöker stoppa protesterna på alla sätt de kan komma på. Vi vill visa att vi stödjer de som protesterar i Iran, säger Salar, som läser ett masterprogram i vattenresurshantering vid LTH och tog initiativ till manifestationen.

Egypten gett hopp

Sammanlagt har omkring 40 studenter samlats utanför AF-borgen.

– Vi är ingen organiserad grupp utan vi skapade bara ett evenemang på Facebook för att vi ville samlas och visa solidaritet och protestera mot förtrycket från den iranska regimen, säger Salar.

Revolutionen i Egypten har gett nytt bränsle åt den gröna proteströrelsen i Iran, som arrangerade breda demonstrationer efter presidentvalet 2009.

– Det här är en fortsättning på de protesterna. Vi har fått extra kraft för att händelserna i Egypten visat att det går att nå framgång, säger masterstudenten Mohammad.

– Det gör oss hoppfulla. Nu tror vi på att det går att få ett demokratiskt Iran, säger Salar.

De medverkande i demonstrationen vill inte se sina efternamn publicerade.