Hundratals samlades till stöd för Japan

På måndagskvällen arrangerades en ljusmanifestation av Hållbart universitet på Stortorget för att visa stöd för de drabbade i Japan. Det blev knäpptyst när Takehiro Kawahara, en japansk student, berättade om hur hans stad drabbats.

– Det är svårt att förstå att det centrum som jag så väl känner till är helt förstört, sade han.

Vid 18-tiden står många kurade under paraplyer i regnet på Stortorget med tända ljus i händerna. Stämningen är dämpad men mysig. Några kramas. Efter en stund samlas folk runt en lyktstolpe på torgets norra sida och ställer ner sina ljus runtomkring.

Anja Humburg, ordförande för Hållbart universitet som tog initiativet till manifestationen, tar till orda:

– Vi vill skänka vårt hopp och empati till Japan och våra japanska vänner, säger hon. Sedan hålls en tyst minut för dem drabbade.

Har inte fört från sin familj

Extra tyst blir det när Takehiro Kawahara, en japansk student, ber att få säga några ord. Han berättar att han är från Kamaishi, en kuststad i nordöstra Japan som drabbats hårt av tsunamin.

– Jag är chockad, för min stad har en vattenbarriär, men den hjälpte inte alls. 30 minuter efter jordbävningen kom vågen. Det är svårt att förstå att den stad som jag så väl känner till är förstörd nu, säger han och fortsätter,

– Jag har inte fått kontakt med mina föräldrar än för elnätet har kollapsat. Jag kan bara hoppas att de hann evakuera. Han tackar också alla som har kommit för att visa sitt stöd.

Det är runt tvåhundra personer på torget, en blandning av japaner, andra internationella studenter och svenskar.

Maktlöshet och chock

Bland de japanska studenterna som har kommit till torget märks framför allt chock och frustration över att befinna sig långt hemifrån.

Chiaki Nawata är från södra Japan men har vänner i Sendai som hon inte kunnat kontakta sedan jordbävningen.

– Jag blir ledsen när jag ser på nyheterna. Man känner sig maktlös när man är så långt borta. Men samtidigt är det många människor i andra länder som försöker hjälpa Japan och det är jättefint, säger hon.

En bit bort står två studenter med tända ljus. De är från Yokohama, strax söder om Tokyo.

– Jag kom för att jag vill göra någonting för alla drabbade i Japan, säger Keisuke Nakamura.

Hans vän, Kentaro Niida, fortsätter:

– Jag kunde inte tro det. Jag har en vän som studerar i Sendaiområdet så jag blev orolig, men jag har fått kontakt med honom så jag är lättad över det, säger han.

Idén kom från Tyskland

Anja Humburg, från Hållbart Universitet som stod för arrangemanget, är från Tyskland och inspirerades av liknande initiativ i hemlandet.

– Jag hade inte hört att det hände någonting i Lund så jag tyckte att vi också skulle bidra. Det handlar inte om pengar utan om att visa empati. Det finns inte mycket vi kan göra här men vi kan visa folk att de inte ska ge upp, säger hon.

Stödgrupp har bildats

Några lundastudenter har också startat en grupp, Act for Japan, vars mål är att förmedla kontakt och stöd till drabbade samt att starta en pengainsamling.

Daniel Jönsson har vänner och flickvän i Japan och var med och startade gruppen på Facebook.

– Vi vill hitta tillförlitliga föreningar att samla in pengar till. Det är främst för de japaner som är här och vill göra något. Många här är berörda, säger han.

Några japanska studenter hade tänkt arrangera en pengainsamling till Röda korset i samband med manifestation. Den blev dock inte av eftersom de inte hade fått tillstånd. Men de räknar med att beviljas tillstånd och senare få igång insamlingen via internet.