Svajig start för kårvalssida

- in Kår, Studentliv
@Gustaf Eriksson

På måndagen öppnade Humanistiska och teologiska studentkårens och Samhällsvetarkårens  fullmäktigeval. För att öka valdeltagandet har kårerna för första gången en gemensam valsida på nätet. Men sajten låg nere under stora delar av förmiddagen.

Förra året nådde deltagandet i fullmäktigevalen för både Samhällsvetarkåren och Humanistiska och teologiska studentkåren något av en bottennivå. Bara omkring fyra procent av medlemmarna brydde sig om att rösta.

Nu hoppas kårerna att möjligheten att rösta på nätet ska höja den siffran. På den gemensamma sidan Karval.se kan medlemmar logga in och säga sitt.

– Vi hoppas på ett valdeltagande på 15 procent. Egentligen skulle jag vilja se att det var mycket högre än så, men det är nog en utopi. säger Tove Ockborn, vice ordförande för Samhällsvetarkåren.

”Gör folk irriterade”

Men sidans första timmar har varit labila. Under stora delar av måndagsförmiddagen var Karval.se otillgänglig. En av dem som har reagerat på sidans instabilitet är Sebastian Persson, som läser genusvetenskap och kandiderar till Samhällsvetarkårens fullmäktige.

– Den fungerade i morse, men sedan när jag hade postat en länk till sidan på Facebook så märkte jag att den låg nere, säger han.

Problemen kan leda till att färre tar sig tid att rösta, menar Sebastian Persson.

– Jag kan mycket väl tänka mig att folk som tänkt att rösta försöker gå in på sidan. När det inte fungerar blir de irriterade och sedan struntar i det. Då blir det färre som röstar och det är mycket olyckligt. Det är viktigt att så många som möjligt gör sina röster hörda.

Val till den 19 april

Tove Ockborn delar kandidaten Sebastian Perssons oro om att de tekniska problemen kan komma att påverka valdeltagandet.

– Det är klart att det finns en risk, säger hon. Men valet håller ju öppet till den 19 april, så vi får fortsätta att göra vårt jobb och påtala vikten av att rösta i valet för våra medlemmar. Jag hoppas att det inte får så stor betydelse i slutändan.

Varför tycker du att det är viktigt att medlemmarna röstar?

– Det är det bästa sättet att visa solidaritet med de som engagerar sig i utbildningsbevakningen. När du röstar erkänner du värdet av det kåren gör.

Hur allvarligt tycker du det låga valdeltagandet är?

– Det är klart att det inte är bra. Ett val med så lågt deltagande har ju inte så stor demokratisk legitimitet. Nu när vi samarbetar med Humanistiska och teologiska studentkåren kan vi satsa lite extra. Om inte detta fungerar får vi hitta på något annat, säger Tove Ockborn.

Vad problem på Karval.se beror på är oklart. Vid 16-tiden på måndagseftermiddagen gick det bra att rösta på sidan.