Snart skälver Stadsparken


- in Studentliv
@Gustaf Eriksson

Nästan 16 000 personer. Så många bekräftade gäster har Facebook-evenemanget för Siste april-firandet i Stadsparken.

Med samarbete, ökad polisnärvaro och varannan vatten hoppas kommunen att det som kallas Sveriges största spontanfest ska förlöpa utan dramatik.

På onsdagsförmiddagen är det lugnt i den soldränkta Stadsparken. Några enstaka joggare flåsar förbi. Andra insuper våren på filtar i gröngräset.

Vid scenen, som om nästan exakt 72 timmar kommer att intas av ett antal ännu hemliga dj:s, står kommunens parkintendent Lars Brobeck. Han blickar ut över allt det gröna och tar några djupa andetag.

– Det blir större för varje år. Nu är det en angelägenhet inte bara för folk i Lund utan människor från hela landet kommer hit, säger han, och fortsätter:

– Historiskt har vi haft stora problem med nedskräpning och skadegörelse i parken. De senaste åren har det blivit mycket bättre, men det blir ett enormt tryck. Däggdjuren och dammfåglarna blir skrämda, och det tar stora delar av sommarhalvåret att återställa parken, men det får vi leva med.

Nästan 16 000 deltagare

På onsdagen närmade sig antalet bekräftade deltagare i Facebook-evenemanget för firandet 16 000. Polisinspektör Christer Johansson, som  ansvarar för insatsen på dagen i Stadsparken, förbereder sig inför en massiv folkanstormning.

– Det ska ju bli fint väder, mycket bättre än förra året. Det gör att vi räknar med mycket folk. Att valborg inträffar på en lördag har inte så stor betydelse. Folk firar oavsett vilken veckodag det är, säger han.

I år kommer polisinsatsen att bli större än någonsin tidigare.

– Jag vill inte säga exakt hur många vi kommer att vara, men vi kommer att ha ökad närvaro, säger Christer Johansson.

Välbesökta bolag

Förra året var stämningen i parken god fram till 13-tiden på eftermiddagen, enligt Christer Johansson. Då gick berusningen överstyr.

Orsak? Folk kom tillbaka till parken med fulla kassar efter att ha besökt Systembolagen i Dalby och Staffanstorp.

– Att hålla Systembolagen i Lund stängda har haft god effekt, men människor tar sig till närbelägna orter där det är öppet. Jag pratade med en som hade sett 800-900 personer på tåget, alla med Systembolaget-påsar i händerna.

Hemliga dj:s

Från klockan 11 på lördagen kommer Radio AF att se till att musik dundrar ut över parken. Ett antal dj:s kommer att stå för plattvändandet. Vilka det blir är än så länge hemligt.

– Vi gör ett arrangemang tillsammans med kommunen och Mejeriet. Vilka som spelar avslöjas på fredag, säger stationschefen Christian Lagebrant.

Lundagård kommer att vara på plats i parken. Följ förberedelserna och firandet här på Lundagard.se.

Fotnot: I kommunens annons som publiceras i Lundagård nr 4/2011 har fel karta över Stadsparken tryckts. Information-, sjukvård och hittegods hittar du i Mejeriet, inte i Stadsparkscaféet.