I städningen finns själen

Under sina år vid universitetet har Erik Neppelberg sökt efter studentlivets kärna. När spexet röjde upp i Stora salen på påskaftonens natt hittade han den.

Klockan är 00.08 på påskaftons natt 2011. Taffeln till Lundaspexarnas premiär- och jubileumsfest har precis brutits och Stora salen i AF-borgen ska tömmas på de 320 gästerna.

Det ska röjas och förberedas för fin- och därefter fuldans. Jag springer fram till ljudanläggningen, sätter på Mambo No. 5 av Lou Bega (såklart) och sedan begynner den rena lyckans passage. 120 spexare mobiliserar.

320 kuvert bestående av tallrik, bestick, vinglas, ölglas, snapsglas, punschglas samt diverse flaskor och vattenkaraffer avdukas. Kvarblivna dryckesslattar hälls ut, linnedukar kastas i tvättkorgar, 80 bordsställningar och bordsskivor bärs undan, 320 stolar staplas om tio och körs undan.

Jag bär bort två bord, en bordställning, plockar av tre vattenglas och byter låt – Larger than life av Backstreet Boys (såklart). Jag höjer volymen. Allsången dånar och ekar ut i Lundagård.

Här i Lund, i Stora salen på AF, i den lilla världen, jobbar 120 studenter tillsammans för att festen ska rulla på. Tegnérs personal är chockade. Diskpersonalen hinner inte med.

Jag byter låt igen – Karnevalsmelodin Tjugotio. Ett aningen vinklat låtval kanske, men gensvaret är odelat positivt. När låten är slut är stora salen helt blåst. 16 minuter tog det.

Likt många andra med mig har även jag under mina år som student letat och letat efter själva kvintessensen av studentlivet, dess 21 gram, dess kärna, hjärta och själ. Var, när och hur, har jag frågat mig, kommer denna ömma låga att ge sitt sken?

Här i Lund, i Stora salen på AF, i den lilla världen, kl. 00.24 på påskaftons natt tänds en glädjeeld i mitt hjärta som kommer att lysa hela livet. En eurekisk nirvansk paradisisk graal fylls i mitt sinne som får mig att inse: min bästa tid är nu. Precis nu. När 120 personer städar. Inte för att de måste. Inte för att de behöver. Utan för att det är kul att städa, tillsammans.

Lyckliga äro de som fått röja bord och stolar med en spexensemble.

För vad betyder ensemble? Tillsammans!