"Man är på gränsen hela tiden"

- in Studentliv
@Jacob Hederos

Under de första fyra månaderna som nationskurator gick Victor Nyman ner sju kilo. När krisplanen består i att “kontakta kuratorn” får andra lösningar tas till.

”Du kommer jobba dygnet runt” fick Victor Nyman höra när han sökte tjänsten som nationskurator. Han visste inte då att det var bokstavligt talat. Efter att han flyttade in i lägenheten mitt emot expen fick han vara beredd på att folk knackade på dygnet runt.

– Det är svårt att föreställa sig hur det blir, innan du väl sitter där. Jag hade varit mycket aktiv innan, men detta var något annat. Inte sällan fick jag kliva upp i kalsongerna och lämna över nycklar på lördagsmorgonar.

Under de första fyra månaderna som kurator på gick Victor ner sju kilo.

– Jag blev helt enkelt inte hungrig. Jag hade tidigare kunnat hantera tillfällig stress utan problem, köra hårt en kväll bakom baren. Men den långvariga stressen, särskilt med ständigt skärpta krav, var för mycket.

Sjukskriven i två dagar

När Victor Nyman en vecka i november 2009 insåg han att inte längre kunde fokusera blicken och bara satt av tiden på kontoret, förstod han att något var fel.

– Jag behövde vara ledig, men det gick inte. För jag behövde jobba hela veckan, sedan hålla en fest under helgen och en massa annat efter det.

När det uppkom en krissituation på nationen fanns det en krisplan: “Kontakta kuratorn”. I stället kontaktade Victor Nyman Studenthälsan.

–  Först kom jag fel. Jag fick ett brev med rätt till sjukskrivning i fyra veckor. Men det gick inte. Jag sjukskrev mig två dagar och fick hålla ut till julledigheten.

Många på gränsen

Efter att ha träffat en psykolog på Studenthälsan fick han hjälp under det följande halvåret. En annan räddning var Kuratorskollegiet, där alla nationsansvariga samlas.

– Det var mest allmänt prat, bara för att koppla av. Många är på gränsen hela tiden och behöver en paus.

Vad hade du behövt höra innan du klev på?

– Någon som sa: behåll dina personliga relationer med folk utanför. Dels för att du behöver komma ut från nationen ibland, och dels för att din relation med dina kompisar på nationen förändras mycket när du plötsligt ska vara chef.

Victor sitter numera i seniorskollegiet, som stödjer de nuvarande kuratorerna på nationen.

– Men jag saknar drivet som jag hade tidigare. Det var mycket mer spontana upptåg förut. Det är då jobbet är som roligast.