Sommarens bästa tips

- in Kultur & Nöje
@Lundagård

Lundagårds nöjeskrönikörer Maya Isaksson och Maria Rosén vad du ska hitta på i Sveriges bästa hörn.

Maya Isaksson: Byen, Espen

och bästa temaklubben

Gå på festival på andra sidan sundet

Alla tjatar om hur nääära vi bor Köpenhamn. Jag vill också tjata lite.

I sommar finns där nämligen hur många bra festivaler som helst: Kulturfestival på Islands Brygge,  Modeveckan, Copenhagen Pride med flera. Strunta i Öresundståget och åk med Swebus, så behöver det lilla stenkastet över bron inte bli så dyrt.

Klä ut dig på Salong Rosita

Om du i stället vill stanna i Malmö/Lund: gå på sommarmaskerad hos Salong Rosita.

”Som en ambulerande maskerad härjar vi runt i Malmö och håller i tematiska fester som kan landa i…. Disco? Mexico? Havet? Rymden? Lord knows.”

Den nystartade Malmöklubben Salong Rosita arrangerar sommarens bästa temafester.  De blandar maskerad med fest, högt med lågt och klubb med förfest.  Varje gång är det nytt tema på en ny plats. Den 10 juni var mixen tantsnusk och parkhäng på balkongen bakom casinot i Malmö. Håll utkik efter nästa fest i augusti!

Loppis på Södra Esplanaden

När det är lågsäsong i Lund, är det högsäsong för loppisen på Södra Esplanaden. Varje lördagsmorgon är det ivrig kommers. Sätt din svenska blygsamhet på prov när du prutar och snacka med några av originalen som alltid säljer. Betala högst en tjuga för alltihop.

Obs: Loppmarknaden är ett särskilt hett sommartips för nostalgikern. Allén är nämligen som en walk down memory lane i 90-talets barndom.

Bortglömda saker dyker plötsligt upp i lådor och krimskramsform: ett gammalt gameboy, en singel med Dr Bombay och blå hårmascara.

Maria Rosén: Festival, uteserveringar och hamnhäng i Malmö

Fest över hela stan

Utanför Lunds stadsmurar av nationshäng och Rauhrackel finns en annan värld. Den kallas Malmös uteserveringar.

Om medelhavskänsla, kuddförsedda sitthyddor och goda drinkar känns som en fruktbar miljö för dig är Debasers uteservering rätt ställe i sommar.

Glöm heller inte bort sommarklassikerna: Avnjut solnedgången med en drink på Lilla torg och gå in i sommarnatten med en öl i hand och gott sällskap på Möllan.

En festival att älska – och hata

Älskade, hatade Malmöfestival. Vad jag hatar dig när det är kö till varenda bankomat, när bussarna är fullare än en festivalfjortis och när terrorungarna sprider skräck i stan med sprejsprutor och visselpipor.

Vad jag älskar dig när du ger mig min årliga langosspecial, när gamla och unga rockar loss sida vid sida i öltälten och när jag står i värmen i publikhavet och alla tveklöst och magiskt sjunger samma ord.

Grilla i en hamn som fötts på nytt

För tio år sedan var det området som Gud och hela Malmö glömt. I dag är Västra hamnen den okrönta kungen bland Malmös picknickplatser.

Ta med dig en vän och en korg och njut av utsikten över bron och lyssna på randommusik vid musikkullarna.

Eller gör en Fredde i Solsidan och kör grillat – att grilla vidbrända korvar på engångsgrillar är ett måste under den svenska sommaren.