Polisen lugn inför inspark

- in Novisch, Studentliv
@Jacob Hederos

Fest, fylla och förströelse. Det finns många fördomar kring den inspark som i dagarna sätter igång för de nya studenterna. Polisen i Lund planerar dock inte att sätta in några extra insatser.

De närmsta veckorna växer Lund med över 30 000 invånare samtidigt som många av dem är involverade i insparkar för årets nya studenter.

Stök och fylla hör man ofta om i samband med insparken, förbereder polisen sig på något speciellt sätt?

– Vi har ingen erfarenhet av att brottsligheten skulle öka i staden på grund av att insparken sätter igång, säger Patrik Isaksson, biträdande närpolischef i Lund.

Polisen är dock medveten om att det festas rejält och att det är många som är väldigt berusade under denna period.

– Jag kan bara önska att studenterna tänker sig för, för sin egen skull, säger Isaksson.

Fler brott beror på fler invånare

Antalet anmälningar som kommer in till polisen ökar dock generellt i och med att terminen drar igång igen. Detta anser Isaksson vara helt naturligt:

– Det är en stor skillnad på hur många som bor i Lund på sommaren och hösten. I och med att det kommer mer folk till staden blir det också fler friktioner.

”Tänk på att låsa cykeln”

Det är framför allt antalet fall av misshandel samt cykelstölder som ökar rejält.

– Just i år stjäls det onormalt mycket cyklar i jämförelse med tidigare år. Alla bör tänka på att låsa sina cyklar extra ordentligt och anteckna ramnumret, säger Patrik Isaksson och fortsätter:

– Det är ju inte heller så att våldsbrotten ökar på grund av att studenterna skulle vara en våldsammare grupp än andra, utan det är ju för att det blir så många fler invånare under terminerna.

Polisen har överlag en positiv bild av stadens studenter:

– De är ofta mycket trevliga att ha att göra med, säger Isaksson.