500 kronor pappret

- in Kår, Studentliv

Sätt upp en lapp om att sälja din cykel – bli bötfälld med 500 spänn. I alla fall om du gör det oanmält hos Teknologkåren.

“För otillåten affischering kommer din förening debiteras (minst) 500 kr.” Det är budskapet på lappar som Teknologkåren har satt upp i kårhusets anslagstavlor. Detta för att få föreningarna att lämna in sina affischer till expeditionen så att de kan sätta upp dem i stället.

Lundagård upptäckte lapparna som sitter på den dyra anslagstavlan och ringde raskt upp Teknologkårens ordförande Axel Andersson för att ta reda på vad det här handlar om.

– Vi vill inte att det ska sättas upp affischer om vad som helst, sådant händer ju. Vi vill även kunna garantera att uppsatta affischer syns. Man ska inte behöva trycka upp 30 affischer och täcka hela tavlan med dem för att synas, det är både kostsamt och miljövidrigt.

Kan ni verkligen göra såhär?

– Ja. Det är vi som har rätt att administrera anslagstavlorna så det är alltså vi som har rätt att sätta upp affischer.

Är det ett rimligt belopp?

– Definitivt. Folk ska inte sätta upp affischer hur som helst. Det är inget konstigt med att vi vill göra det åt dem, det är vårt hus. Än så länge har vi inte krävt någon på pengarna, lappen får folk att göra som de borde – lämna in sina affischer till oss på expen.

Vad händer om jag sätter upp Radio af:s affischer, får de betala för att jag jävlas?

– Det där är ett orimligt resonemang om ett problem som inte finns.

Oklart hur debiteringsavgiften ska betraktas rättsligt

Lundagård har pratat med tre jurister för att undersöka teknologkårens tilltag rättsligt. Ingen av dessa har dock kunnat lämna ett säkert svar på frågan och har därför inte velat gå ut med namn. Däremot är de överens om att det verkar vara möjligt att anlägga olika rättsliga perspektiv på anslaget om debiteringsavgift.