Åkesson vill ta över Uppsala

- in Nyheter, Studentliv
@Jacob Hederos

Lunds prorektor Eva Åkesson är efter hård konkurrens en av fyra nominerade till att ta över rektorsposten på Uppsala.

– Det är hedrande, men det är ju inte så att jag aktivt läser  platsannonser.

Efter ett omfattande arbete sedan i våras kunde rekryteringsgruppen vid Uppsala universitet under gårdagen enhälligt välja att presentera fyra kandidater. Lunds prorektor Eva Åkesson är en av dem.

Det är andra gången på kort tid som du är bland de slutliga nominerade, hur känns det att komma i topp än en gång?

– Det känns väldigt smickrande.

Vad vill du göra om regeringen väljer just dig?

– Jag vill leda Uppsala framåt genom utmaningar i utbildning och forskning, lyfta fram det internationella arbetet och stärka samarbeten nationellt.

Hur ser du på dina chanser?

– Jag har ingen aning faktiskt.

Men du har tidigare koll på grundutbildning och internationalisering, är det något speciellt som du tror att du kan bidra med?

– Naturligt vis bär jag med mig mina tidigare erfarenheter från arbetet här, men man har bett mig att ställa upp som kandidat så det känns hedrande. Jag var lite skeptisk först, de bad mig flera gånger att accepetera kandidaturen innan jag sa ja.

Varför var du skeptisk?

– Jag har ju ett fantastiskt jobb som det redan är. Det är hedrande, men det är ju inte så att jag aktivt läser  platsannonser.

Så du har inte skrivit någon platsansökan?

– Nej, det har faktiskt inte varit aktuellt.

Eva Åkesson är professor i kemisk fysik och genomförde sin grundutbildning vid Umeå universitet. Hon har arbetat på Lunds universitet sedan 1996.

2003 blev hon vicerektor, och i december 2008 utsågs hon till prorektor.

Åkesson var en av kandidaterna till posten som rektor för Lunds universitet.

På måndag ska du bli hörd inför en stor hörandeförsamling i Uppsala, ungefär som på samma sätt som när du blev tillsatt i Lund, känner du dig rutinerad?

– Nej verkligen inte, det känns riktigt pirrigt att stå där inför en så stor grupp. Det hade nog inte varit bra om man var lugn i en sån situation.

Till Uppsalas studenttidning Ergo berättade studentrepresentanten i rekryteringsgruppen, Klas Herman Lundgren, att det varit en lång och komplex process.

– Från studenthåll är vi väldigt nöjda med slutkandidaterna och processen, även om det förstås finns bra kandidater som av olika orsaker inte tagit sig ända fram. Vi har utgått från kravprofilen och försökt bedöma kandidaterna efter deras kompetens.

En särskild rekryteringsgrupp har arbetat med att ta fram lämpliga kandidater till rektorsposten. Detta är de tre övriga kandidaterna (utan inbördes ordning):

Håkan Billig, f 1955

Professor i cellulärt åldrande och apoptos, Göteborgs universitet.

Uli Hacksell, f 1950

Professor i organisk kemi. Chief executive officer, ACADIA Pharmaceuticals,

San Diego, CA, USA

Kerstin Sahlin, f 1954

Professor i företagsekonomi, särskilt offentlig organisation, Uppsala

universitet. Prorektor vid Uppsala universitet