Jakten på studenterna fortsätter

- in Kultur & Nöje
@Lundagård

I kväll hålls det lyckojakt på Café Athen. Som en del av svenska kyrkans projekt ”Det trodde du inte” kommer Ann Heberlein, Bob Hansson och Bengt Brülde spåna om det omtvistade begreppet.

Svenska Kyrkan i Lund vill stärka kontakten med stadens studenter. Efter en visning av filmen Trädet och en humorfestival med bland andra Hipp Hipp!-duon och David Batra i Domkyrkan arrangeras i kväll ett samtal om lycka på Café Athen.

Ann Heberlein leder diskussionen mellan Bob Hansson och Bengt Brülde. Josefine Andersson håller i trådarna för ”Det trodde du inte”.

Vad trodde jag inte?

– Att Svenska Kyrkan skulle arrangera den här typen av arrangemang. så som filmvisning och humorfestival i Domkyrkan och annat i samverkan med universitetet och andra aktörer. Det finns en förutfattad mening om att kyrkans verksamhet endast är att sitta och be och folk undrar vad en präst egentligen gör.

Vem startade projektet?

– Det är Lunds domkyrkoförsamling som sökt pengar för att nå studenter mellan 19 och 25 år, liknande verksamhet finns på andra håll men det här är unikt för att det är en ekonomisk storsatsning och ett stort projekt.

Hur stor satsning?

– Jag vill inte säga det, för prat om budget kan sticka i ögonen på folk och det är egentligen inte intressant.

Vad kan ni erbjuda studenterna?

– Vi vill skapa mötesplatser för samtal. Till exempel arrangemang så som en dag om tro och politik för studenter kommer framöver. Vi vill bjuda in till diskussioner om den typen av frågor.

Hur går det?

– Projektet har precis påbörjats så det är svårt att se resultat. Vi inledde projektet med en enkät, som visade att studenter i första hand sökte tre saker från kyrkan: närvaro, lägre trösklar och glädje. Vi vill även visa att man kan vända sig till kyrkan vid krissituationer och med livsfrågor, men också vid glädje. Projektet handlar dock mer om att vårda de medlemmar som finns än att värva nya.

Hur kommer det sig att Ann Heberlein, Bob Hansson och Bengt Brülde upp i afton?

– Ann Heberlein är redan knuten till projektet som ett slags bollplank som också har en fot in på universitetet, Bengt Brülde deltog i programmet Jakten på lyckan som gick på SVT i våras och Bob Hansson har också gjort inslag om samma sak i SVT:s litteraturprogram Babel, säger Josefine Andersson och fortsätter:

— De tycker precis som vi att lycka är ett angeläget ämne – för vad är lycka, att vara lycklig och att vara lyckad? Speciellt för studenter är ämnet viktigt för att de ska hantera så mycket samtidigt med studier – såsom att komma ut i arbetslivet och sedan kanske bilda familj. Det här är tre personer som många lyssnar på och som kan skapa ett intressant samtal om dessa viktiga frågor.

Johan Sahlström