Min egen metod

- in Krönikor
@Erik Neppelberg

Kånka, köra, gaffatejpa. Det är tidskrävande att anordna fest. Speciellt om man ska göra allt själv och så billigt som möjligt. Erik Neppelberg ser med fräscha ögon på sin arrangörsförmåga.

Vi behövde köpa öl. Jag övervägde Tysklands-inköp men insåg snabbt att det fick bli dryck från Systemet. Jag hyrde en liten lastbil och körde härliga rundor runt hela stan och hämtade upp öl. Bära backar, inga problem! Jag fixade fram en bättre begagnad ölkyl, som jag visserligen var tvungen att hämta upp i Lund, köra till Malmö och rengöra för hand. Men nästan gratis, gött! Jag bokade en sjukt ball slushmaskin, hämtade den hos en gubbe utanför Eslöv, jag ordnade så att ett gäng från Sjöbo kom och grillade hamburgare, jag beställde festinredning från postorder i Mölndal och tillbringade en halv dag med att gaffatejpa girlander och blåsa ballonger.

Ovanstående förlopp kunde varit hämtat från vilken som av de otaliga fester jag varit med och arrangerat under min tid i studentlivet. I själva verket var det en beskrivning av mitt första uppdrag som projektledare på mitt jobb, att fixa företagets femårsfest. Jag fick fria händer av min chef och med självförtroende från min tid i studentvärlden tog jag mig an denna uppgift med studentlivets gamla metod. En metod som går ut på två saker; att lösa saker så billigt som möjligt och att inte ha några metoder utan att uppfinna dessa längs vägen.

Jag vill gärna tro att finishen på festen blev riktigt bra. Flera av gästerna kom faktiskt fram och sade att de uppskattade hamburgarna som tusan. Kanske var de trötta på classic catering med torra kycklingspett och couscous-sallad?

Men såhär i efterhand kanske det var lite väl ambitiöst att köra runt med alla ölbackar och hämta och lämna maskiner i Lund och i Eslöv. Det kanske dessutom inte blir billigare bara för att man gör saker själv. I studentlivet fanns det ju aldrig några arbetstider att ta hänsyn till men i arbetslivet så gör det ju faktiskt det.

Men poängen med att uppfinna sina egna metoder tror jag däremot är en mycket bra egenskap att ta med sig. Då tror jag man kan röra om lite i grytan och fråga sig vad man vill uppnå och varför. Därefter så löser man saker lite som de kommer. Som att hämta en sjukt ball slushmaskin av en gubbe i ett garage utanför Eslöv. Men kom ihåg att ta kvitto.