Med hopp om en groda

- in Nationer, Studentliv

Att en nation tilldelats miljödiplomet nationsgrodan en gång innebär inte att den stannar för alltid. I tisdags samlades nationernas miljörepresentanter för att lyssna på hur man får, och behåller sin nationsgroda.

Den lilla möteslokalen är till bredden fylld av miljömedvetna nationstjänstemän och förmän. Stämningen är uppsluppen och på bordet står klimatsmart fika och rättvisemärkt kaffe framme. Till kvällens möte är både grodkända och icke-grodkända nationer inbjudna och tanken är att nationerna ska sporra varandra till att bli miljövänligare.

– Storgrodmötet är till för att få inspiration och verktyg till att göra er nation grönare och skönare, säger Annika Hagberg, ordförande för Hållbart universitet.

Viktigt med rutiner

Ungefär hälften av Lunds studentnationer är med på mötet. Utav dessa har fem stycken diplomerats med nationsgrodan. En efter en får de godkända nationerna ställa sig upp och förklara hur de gått till väga:

— Miljörutiner är jäkligt bra. Det kan vara rörigt i början, men nu har vi 38 rutiner som vi kämpar för att upprätthålla, säger Johan Lundström, miljöförman på Krischanstad nation, som varit nationsgrodsmärkt i ett år.

Skulle nationerna missköta sig kan Hållbart Universitet ta tillbaka grodan, och Annika Hagberg rekommenderar att nationerna just sätter rutinerna i fokus.

– Alla rutiner ska beskrivas. Det är viktigt för att ni ska kunna få poäng.

Mat efter säsong

Förutom källsortering, klädbytardagar och grön pub har många av nationerna hoppat på begreppet säsongsanpassad mat. Något som lättar trycket på både klimat och plånbok.

– Säsongsanpassad mat är oftast godare och mer inspirerande än vanlig mat, säger Johan Lundström från Krischan.

Även Kalmar nation satsar på säsonger.

– Vi har tagit in en miljöstrateg från Lunds kommun som föreläst om säsongsanpassad mat och försöker nu tänka få in det i vardagen, säger Anna Axeheim, miljösamordnare på Kalmar nation.

Miljövänligt lockar novischer

Johan Lundström menar att det förutom rent PR-mässigt finns mer att vinna på att bli diplomerade:

– Jag har hört från vår novischförman det är en stor grej bland novischerna att vi är en miljövänlig nation. Vi har fått många nya medlemmar på det sättet. Så tror inte att intresset inte finns där, för det gör det.