Glasögonnormen

- in Krönikor
@Erik Neppelberg

När glasögonen blir en symbol för tafflighet, tycker Erik Neppelberg att filmindustrin är feg. Det behövs fler actionhjältar med brillor.

Det kalla vattnet forsar in. Vi har tydligen kört på ett isberg. Jag springer ner under däck för att rädda min käresta. Jag tappar mina glasögon, typiskt. Jag hittar dem inte. Jag går in i en stolpe, svimmar och dör. Trist. The End.

Jag flyttar sakta inka-skatten och byter försiktigt ut den mot en påse med sand. Strålande, det gick hem. Oh, nej. Det kommer ett stort rullande klot bakom mig. Jag tappar mina glasögon, typiskt. Var är jag? Rullande klot. Jag ser inget. Överkörd. Trist. The End.

Jag är journalist. Jag har en liten hund. Jag träffar en full kapten. Vi kapar ett flygplan. Jag tappar mina glasögon, typiskt. Jag flyger in i ett berg. Trist. The End.

Titanic, Indiana Jones och Tintin hade kanske inte varit lika spännande om huvudrollsinnehavaren hade varit gravt närsynt. Så fort det blir action, så är ju nämligen den vanliga reaktionen hos oss glasögonormar att vi tappar våra glasögon, blir mer eller mindre blinda och tappar all förmåga att rädda världen.

Men, aha, tänker ni, Indiana Jones hade ju visst glasögon. Jovisst. Ett par snygga runda glasögon hade han minsann, men bara när han undervisade som arkeolog. När han var ute på äventyr, då var de helt plötsligt som bortblåsta. Men, aha, tänker ni, då hade han ju säkert linser. Men, icke! Filmen utspelar sig 1936 och de första linserna som producerades för kommersiellt bruk kom nämligen först i början av 40-talet. Inte trovärdigt.

I mina ögon kan man helt klart se en slags ”perfekt syn-bias” i Hollywood. Detta trots att 10% av jordens befolkning är närsynta och nästan 80% kommer att få någon typ av åldersöversynthet. Den stolta katten bland hermelinerna skulle ju vara Harry Potter, han har ju i alla fall alltid på sig sina glajor oavsett om han fajtas med drakar eller mobbare. Credd till Harry.

Så för att slå ett slag för oss med missformade ögon. Vi pratar om ny teknik och 3D-effekter i all ära men för att Tintin ska bli fullt trovärdig för mig i sin roll som journalist och människa, tror jag att ett par runda fina glasögon hade suttit som på den animerade fläskläppen. Ett par av Harrys kvalitet då, så att han inte tappar dem.