Diktatorernas avkommor

Under hösten har flera medier uppmärksammat att Kim Jong-ils sonson Kim Han-sol har anlänt till Bosnien där han ska studera på United World Collage i turistorten Mostar. Detta efter att Hong Kong nekat honom visum för studier där. Kim Han-sol är dock långt ifrån den första släktingen till en diktator som har lämnat sitt hemland för att studera i Europa. Men var har då världens diktatorsöner och diktatorsdöttrar pluggat? Här är några exempel.

Hannibal Gaddafi

Hannibal tog en MBA i shipping, ekonomi och logistik på Copenhagen Business School. Under tiden i Danmark lyckades han bli ovän med pressen och stämde den danska tidningen Ekstra Bladet för förtal. Förutom detta är han känd för att vara en playboy och för att misshandla tjänstefolk.

Jaffar Amin

Den ugandiska diktatorn Idi Amins son levde under 80-talet i exil i England där han studerade i London och Leicester. År 1990 återvände

han till Uganda där han har grundat en organisation vars syfte är att förbättra hans fars rykte.

Abdul-Aziz Bin Abdullah

Den saudiarabiska kung Abdullahs tredje son tog 1986 examen i statsvetenskap från the University of Hertfordshire i Hatfield i sydöstra England. Efter att länge ha arbetat som kungens rådgivare blev han i år utnämnd till ställföreträdande utrikesminister.

Bashar Al-Assad

Bashar hade kommit långt på sina läkarstudier och hade inga politiska ambitioner. Men när han bedrev postgraduate studier på Western Eye Hospital i London dog hans storebror i en bilolycka. Hans far Hafez Al-Assad kallade hem honom och Bashar blev en hänsynslös diktator istället för ögonläkare.

Saif Al-Islam Gaddafi

Muammar Gaddafis andra son och länge sedd som sin fars efterträdare. Han är berömd för sitt hårda festande och för att vara en “womanizer”. Utöver detta innehar han en gedigen utbildning. År 2000 tog han en MBA från IMADEC University i Wien och 2008 doktorerade han vid London School of Economics.

Ali Bongo Ondimba

Ali Bongos pappa Omar Bongo var Gabons president i 42 år och under en kort tid var han den icke kungliga statschef som regerat längst av alla statschefer i hela världen. Ali Bongo har studerat judidik på det prestigefulla universitetet Sorbonne i Paris och har över 30 hel- och halvsyskon.

Kim Sul-Song

Inte mycket är känt om Kim Jong-ils dotter, men hon lär vara sin fars favorit och enligt sydkoreanska underrättelser studerade hon under hösten 2005 i Paris.

Kim Jong-Un

Kim Jong-ils yngsta son pluggade under pseudonym vid the International School of Berne i Schweiz. Han kallade sig “Pak Chol” och ska ha lärt sig engelska mycket snabbt. Han lär också ha älskat basket och hans idoler var Michael Jordan och Jean Claude Van Damme.

Khamis Gaddafi

Khamis var Muammar Gaddafis sjunde och yngsta son. Han studerade militärteknik både i Tripoli och på The Frunze Military Academy i Moskva. Khamis påbörjade senare en MBA på prestigefulla IE Business School i Madrid, men blev avstängd på grund av hans kopplingar till attackerna mot det libyska folket.