"Alla kort på borden inför tinget"

- in Nyheter
@Max Jedeur-Palmgren

Båda de före detta presidierna för Lus ville på fredagen förklara mängden saknade kvitton för föregående år. Sjukdom och tankspriddhet är anledningarna till att inköp för 23 000 kronor inte är korrekt redovisade.

– Nä, det är klart det inte ser bra ut. Det är klantigt. Det är jag den första att erkänna, säger Henrik Jonsson, före detta vice ordförande för Lus.

 

Tillsammans har de två före detta presidierna för Lus tappat bort kvitton för saker de har köpt för organisationens räkning för lite drygt 23 000 kronor. Det betyder inte nödvändigtvis att de har köpt onödiga saker, men det gör det betydligt svårare att kontrollera och det bryter mot det sätt som Lus ekonomiska hantering är tänkt att fungera på.

Både Christoffer Ivarsson och Henrik Jonsson (före detta ordförande och vice) ämnar att delta vid Lus ting som hålls på måndag för att förklara sig. Henrik Jonsson ska till och med vara talman.

Ivarsson har skickat ut en förklarande berättelse till kårrepresentanterna där han, liksom han gjorde för Lundagård igår, förklarar är att det främst på grund av sjukdom som bristerna har uppkommit.

Däri skriver han bland annat så här om de kvittona som rör hans kort:

Att det fattas något enstaka kvitto under den övriga tiden kan bara kallas vanligt slarv, men det rör sig inte om några större summor och kan knappast betraktas som extraordinärt. Det som behöver förklaras är alltså att för de två sista månaderna saknas det kvitton för runt 8500:-.

Detta beror på att han under en resa till Almedalen under sommaren drabbades av ”ovanligt hög feber, hallucinationer och diverse andra otrevligheter som vi inte behöver gå in på här. Poängen är att jag inte var så benägen att noga gå igenom alla mina saker, och därmed äkte kvittosamlingen med övriga papper i soporna. Det är som sagt beklagligt.

”Jag lägger alla kort på borden inför tinget”

Henrik Jonsson tänker själv inte skicka ut några handlingar i förväg. Han har, när Lundagård pratar med honom, inte hunnit läsa revisionsrapporten. Men han vet vad den kommer fram till.

Vad är anledningen till det är så många kvitton som saknas?

– Anledningen till att det saknas så många skulle jag nog säga främst är tankspriddhet från samtliga parters sida vilka har innehavit kort för Lus räkning.

Men de här 23 000 är ju bara från ditt och Christoffer Ivarssons kort.

– Ja, det stämmer. Ja men grejen är att tror man att vi har åkt till Thailand och köpt sprit för den här summan så kan man tycka att det är mycket pengar. Men det är just så, som jag såg att Christoffer uttalade sig tidigare om, att det är kvittona från resor som främst saknas. Sen vet jag också att ett kvitto är borta från när jag köpte en ny tjänstetelefon. Och det är 3000 kronor bara där. Så det har helt enkelt fallit sig olyckligt på så sätt att det är de stora kvittona som rör stora grejer som inte har redovisats.

Tycker du inte att det är slarvig hantering med studenternas pengar?

– Alltså, slarvig hantering av stundernas pengar tycker jag nog inte att det är. Vi har hanterat pengarna på ett sånt sätt att även om det inte finns kvitto på det så finns det utdrag var de är använda. Vi har alltså inte hanterat studenternas pengar slarvig på så sätt att vi har köpt saker som är irrelevanta för Lus verksamhet. Däremot så kanske vi har hanterat förtroendet på ett dåligt sätt genom att inte hålla koll på kvittona som vi borde.

Redovisning får man ändå säga vara en viktig del av ekonomin?

– Ja, det är det. Men, det går inte att återskapa kvitton när dom väl är borta, men det finns utdrag på var någonstans dem är använda. Sen är det upp till tinget att avgöra och uttala sig huruvida vi har gjort trams för det här eller inte.

Håller du med om att det inte ser så bra ut?

– Nä, det är klart det inte ser bra ut. Det är klantigt. Det är jag den första att erkänna, men vi har ju inga lik i garderoben på det sättet. Utan vi har handlat saker som är utsatta i budgeten, sen har vi misslyckats i redovisningen.

Tror du att det blir en stor fråga för tinget?

– Det vi kan göra är ju att säga att vi har skött det klantigt, och att det finns utdrag för hur de här pengarna är använda. Sen får ju tinget avgöra om man tror att det här är de ärliga inköp som vi säger att det är, eller om de tror annorlunda. Men jag tror, eller jag hoppas i alla fall, att man har tillit till folk som har jobbat för organisationen.

Revisorn rekommenderar tinget att inte bevilja er ansvarsfrihet innan det här är löst.

– Ja, men det tycker jag är en ganska märkligt formulerat. Den säger i princip bara ”lös det”.  Kvittona är ju borta. Hade de funnits där hade vi lämnat in dem. Det tinget kan göra, är att antingen stryka det eller så får de driva pengarna från oss helt enkelt. Om de tror att vi har schabblat pengarna bort eller gjort saker som vi inte borde.

Är du nervös över hur tinget ska agera på måndag?

– Det är klart att man är oviss inför det såklart, men jag vet att där sitter förnuftiga personer där i tinget och ute på kårerna som inte hyser misstro mot de personer som man har valt. I alla fall inte på det sättet. Att man kan kanske kan se det här ur en professionell synvinkel, eller kanske förstående.

– Men jag lägger alla kort på borden inför tinget.

”Orimligt att inte ge ansvarsfrihet”

Även Ivarsson tycker att sakrevisorn har formulerat sig med orimliga krav på det gamla presidiet. Han avslutar sitt brev till kårrepresentanterna med en ursäkt och en kommentar till sakrevisorns rekommendation att inte bevilja styrelsen ansvarfrihet.

Jag/vi kan inte göra annat än att innerligt be om ursäkt för detta slarv och erbjuda den komplettering i form av genomgång av korträkningarna. Om tinget ändå inte vill bevilja styrelsen för verksamhetsåret 10/11 ansvarsfrihet så är det beklagligt, och i min mening ganska orimligt.

Lus ting hålls på måndag klockan 14.00.