Tillbaka för att slutsummera

- in Julkalender
@Jacob Hederos

Först fick hon stanna, sen fick hon inte. Sen fick hon igen. Jenica Frisques historia som heltidsarvoderad kårordförande med migrationsproblem är på väg att avslutas.

– Nu ser det ut som det är sista gången jag är här på ett tag, säger kanadensiskan Jenica Frisque sittandes vid studieböckerna på café Athen.

Jenica är efter några månader i Peru tillbaka i Lund att slutföra sina masterstudier i Språk, migration och samhälle på Malmö högskola.

Ett passande ämne för dig?

– Ja det kan man säga, haha.

Hennes visumshistoria är krångligare än de flestas. Häng med:

Från början var det inte ens säkert att hon fick stanna alls. Som den första internationella studenten att leda en kår i Lund, Samhällsvetarkåren, stötte hon på omfattande patrull från Migrationsverket.

En av de främsta anledningarna var visumreglerna för arbetstillstånd, som krävde att den sökande personen tjänar minst 13 000 kronor före skatt. Något som den normala heltidsarvoderade studenten inte gör. Men efter många om och men kunde Jenica genomföra sitt år som ordförande, innan hon begav sig till Sydamerika för att genomföra sin studiepraktik.

Men nu är Jenica Frisque alltså tillbaka, varför då kan man fråga sig?

– Jag ville avsluta kapitlet. Innan jag hoppade på kåren läste jag dubbelt och jag hann precis fixa ena mastern innan jag började som heltidare. Men min utbildning i Malmö hade jag ju kvar, och med tanke på de dyra studieavgifterna ville jag nyttja chansen att slutföra utbildningen.

Men du vill inte stanna denna gången?

– Nej, även om Lund har en speciell plats i hjärtat, med alla goda minnen och vänner, får det räcka för mig just nu. Jag ville verkligen få ett jobb här men det går inte även om man har en examen, och då finns det heller ingen möjlighet att få visum. Så, som student är det sista gången jag är här, säger Jenica Frisque och fortsätter:

– Men man vet aldrig om jag kommer tillbaka som doktorand. Just nu har jag tre veckor tills uppsatsdeadline och innan dess ska jag njuta ordentligt av julen tillsammans med mina vänner härifrån. Det är tur att ni har omtenta om det skulle bli för mysigt, skrattar Jenica Frisque, innan hon sänker huvudet i kursböckerna igen.

Måndagens lundaperson är en svårknäckt nöt som kan räkna flera drag före dig. [audio:http://lundagard.se/wp-content/uploads/2011/12/Dec19.mp3|titles=Dec19]