Generellt spritförbud på årets tandem

- in Studentliv
@Jacob Hederos

Idag går tandemstafetten av stapeln. Mellan 1100 och 1200 anmälda ska med i turen till Göteborg och tillbaka.

– Det är ett bra gäng, säger Hampus Sporre, idrottskollegiets ordförande.

Nytt för i år är ett generellt starkspritsförbud.

– Det är för säkerhetens skull. Vi vill inte att det ska vara några fulla på cyklarna, och därför kommer vi att slänga spritflaskor om vi ser dem på bussarna i år, säger Hampus Sporre.

Vad händer om någon inte skulle vilja lämna ifrån sig flaskorna?

– Då får de en varning och om de inte följer våra beslut så får de åka hem igen. Det är vi i idrottskollegiet som är ansvariga mot myndigheterna och vi har sagt till tandemgeneralerna att följa vårt beslut.

Det arrangerande idrottskollegiet har gått från en rekommendation till organisationernas tandemgeneraler, till att genomföra beslutet generellt över hela arrangemanget.

– Vi har även förbjudit glasflaskor på bussarna, fortsätter Hampus Sporre.

Redan förra året skedde en markant förbättring av säkerhetsläget på den stora stafetten där varje lags tandemcyklister ska ta sig ner Götaplatsen till Lundagårdsparken.

– Av de som följer med i sjukbilen har vi fått rapporter på att dessa förändringar har lett till goda resultat, så vi hoppas även att förändringarna får det i år.

Något mer som har förändrats?

– Nej, annars är det inte så mycket annorlunda. Akademiska föreningen skickar en egen buss, vilket de inte har gjort på länge. Det kommer att bli en lika bra fest som alltid.

Häng med under tandemstafetten på studentlivsbloggen där Virve Ivarsson rapporterar på plats direkt ifrån bussarna.