Den stressade vardagens absoluta höjdpunkt

- in Krönikor
@Erik Neppelberg

Sluta sök efter själsfrid i ditt inre.Det går att finna rakt framför näsan på oss, mitt emellan matkassen och soffdegandet, skriver Erik Neppelberg.

Tio telefonsamtal, hundra e-postmeddelanden och tusen koppar kaffe. Tempo, jäkt och stress. Ska hinna tvätta, träna, twittra och ett yogapass på vägen hem för att rena själen.

Som om inte detta vore nog så ska man ställa sig vid spisen direkt när man kommer innanför dörren. Det är banne mig dagens absolut bästa stund!

Både som student och nu som lönearbetare börjar min matplanering runt 16-snåret varje dag. Jag får ett smygande leende på läpparna. Vad ska vi äta ikväll? Smaker börjar snurra runt i mitt huvud. Därefter själva inhandlingen.

Generellt älskar jag att handla. Jag har även en tendens av att alltid försöka kombinera de inplanerade inköpen med något oväntat, till min sambos skräckblandade glädje. Till jullunchen i höstas kom jag hem med grisfötter i gelé, inte så gott, men kul och i söndags köpte jag mitt livs första inhandlade burksvamp, riktigt daterad och slemmig grej, men det var dags.

Det enda problemet med att handla varje dag, med peppad inställning och hunger i magen, är ju att det blir förbaskat dyrt i längden. Jag och min sambo har försökt att storhandla men det fungerar bara inte. Hur kan man på söndagen vet vad man vill äta på torsdagen?

Det må låta pretto men kvällens middag är ju lite för dagen som soundtracket är för filmen. Den sätter signaturen. Det kanske är en ”före barn”-mentalitet men att ta på sig förklädet är för mig ren och skär meditation. Bättre än ett yogapass, jag lovar. Matlagning är ju höjden av kreativitet och hantverk, som dessutom doftar och smakar gott.

Recept är bra som inspiration, men de är lite väl begränsande att använda parallellt med själva matlagningen. Då tycker jag att det är bättre att ta sig en stund att läsa på några olika kockars syn på en rätt, memorera och därefter kasta sig ut i skapandet, utan livlina.

Så kära läsare, byt Yoga mot yoghurt, Feng Shui mot kimchi och meditera mot tranchera, marinera och fritera. Kan man vända den dagliga matlagningen till något positivt och avslappnande kan man vänta sig minst tjugotusen garanterade timmar glädje i sitt liv. Smaklig spis!